EXCLUSIV  Cum a fost cumpărat Dinu Zamfirescu din România comunistă: Mi s-a spus: Lăsați orice și plecați imediat! / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Restricția de liberă circulație în România comunistă nu era nici pe departe un sistem perfect, deoarece au existat perioade în care românii care aveau legături în străinătate puteau găsi mijloace de a pleca în Occident.

Dinu Zamfirescu, membru CNSAS, a fost unul dintre românii care au reușit să fie extrași din țară, după ce a făcut zeci de solicitări în care preciza că dorește să plece din România. El a explicat, în cadrul emisiunii #Rezist de la DC News, cum a fost scos, în schimbul unei sume de bani, cu ajutorul unei rețele ce avea legături cu Securitatea și cu Miliția.

„Câte solicitări ați făcut ca să plecați din țară?“, a întrebat jurnalista Oana Stănciulescu.

„26 de solicitări, în anii ’60. Ca motiv, aveam o soră vitregă în străinătate, în Franța, la Paris, care se căsătorise acolo. Am cerut să merg în vizită, dar nu mi s-a dat voie“, a mărturisit Dinu Zamfirescu.

„Cum a fost episodul cu stabilirea unui preț pentru capul dumneavoastră?“, a întrebat Oana Stănciulescu.

„Nu mai știu, fiindcă nu prea am fost eu implicat. Cumnatul meu de la Paris a găsit această rețea a unui domn, despre cam am aflat ulterior că era originar din Satu Mare, era un mic industriaș prin Anglia, și avea o rețea prin care cumpăra oameni din România“, a spus Dinu Zamfirescu.

CITEȘTE ȘI               -              EXCLUSIV  Ce s-a întâmplat, de fapt, la manifestația anticomunistă din 8 noiembrie 1945. Dinu Zamfirescu, detalii mai puțin știute

„Bineînțeles că rețeaua era cu Securitatea și cu Miliția“, a completat jurnalista.

„Cumnatul meu, printr-o întâmplare, cunoscând pe soția lui Radu Câmpeanu, care se afla la Paris - și Câmpeanu și fiul său au fost cumpărați prin aceeași rețea - a fost pus în legătură cu acest domn din Satu Mare.

Mie îmi scriau cumnatul meu, sora mea, dar nu am aflat despre această acțiune. Mi s-a spus să fac o nouă cerere. Am mers la Miliție și le-am spus că mi s-a zis să fac o nouă cerere. Milițianul a început să râdă și mi-a dat imediat formularele. Le-am completat și după vreo 3 luni a venit aprobarea plecării din țară.

Am fost chemat la secția pașapoarte și mi s-a zis că pot pleca: Dumneata pleci să-ți întregești familia, dar lași o familie aici, soția și copilul! Nu se poate! Nu putem s-ți dăm drumul!

Am vorbit cu cumnatul meu și m-am întors a doua zi la secția pașapoarte și le-am zis că e decisă și soția mea să plecăm împreună. Mi-a dat formularele și pentru ea, și pentru copil. Le-am completat și peste vreo 3 luni am primit pașapoartele. Am primit un telefon de la cumnatul meu care mi-a zis: Plecați imediat! Lăsați orice și plecați imediat! S-au mai cerut niște bani și ei nu mai aveau bani. Am lăsat totul vraiște și am plecat împreună cu familia și cu pisica“, a conchis Dinu Zamfirescu, la emisiunea #Rezist.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel