Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud.
La începutul lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au constatat niște caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus.
Mai exact, lipsea o genă din ceea ce ar fi însemnat 'un profil normal' al genomului virusului SARS-CoV-2. Pentru că testele PT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, oamenii de știință din Africa de Sud și-au dat seama că este vorba despre o schimbare a virusului, scrie CNN.
Câteva zile mai târziu, la Departamentul de Patologie Moleculară al celor de la Lancet din Johannesburg, a fost raportat același fenomen. Dr. Allison Glass, patolog, a declarat că descoperirea a ceea ce astăzi numim 'varianta Omicron' a coincis cu o creștere a cazurilor de infectare în anumite zone ale Africii de Sud.
Dr. Aliss Glass a declarat pentru CNN că 'descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că suntem în fața unei noi creșteri a cazurilor.'
Trei săptămâmi mai târziu, descoperirea oamenilor de știință din Africa de Sud a început să fie cunoscută în lume drept 'varianta Omicron'.
Creșterea numărului de cazuri Covid-19 a stârnit îngrijorări și la Network for Genomics Surveillance in South Africa (NGS-SA).
'Am auzit de la un membru al rețelei noastre că un laborator privat, Lancet Laboratories, a trimis șase genomuri ale unui virus cu foarte multe mutații. Și, când ne-am uitat la genom, am devenit destul de îngrijorați.', spunea directorul instituției, Tulio de Oliveira.
În mai puțin de două săptămâni, varianta Omicron domina infecțiile cu Covid-19 din Africa de Sud, a remarcat Tulio de Oliveira.
Nigeria a comunicat miercuri că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, printre care un eşantion de la călători care au venit în Nigeria în octombrie, sugerând că varianta nouă a apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud, informează Reuters, potrivit Agerpres.
'Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eşantionului colectat în octombrie 2021', a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat. Acesta nu a oferit detalii despre respectivul călător.
Datele din alte ţări arată deja că varianta a circulat înainte de a fi identificată oficial în Africa de Sud, iar de atunci a fost detectată în mai mult de o duzină de ţări. Cercetările pentru a stabili dacă este mai infecţioasă, mai letală sau rezistentă la vaccinuri vor dura săptămâni. (Știrea, AICI.)
CITEȘTE ȘI: Primele semne arată că vaccinurile ne protejează și de varianta Omicron - informații preliminare din Israel
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News