Cum a fost evitat un război dintre Rusia și NATO datorită unei erori tehnice

Sursa foto Pexels
Sursa foto Pexels

O rachetă rusească a fost trasă asupra unei aeronave britanice. Episodul a apărut în urma scurgerii de documente secrete din SUA.

În septembrie anul trecut, un incident ar fi putut declanșa un război deschis între Rusia și țările NATO. Totul din cauza unei greșeli a unui pilot rus, care a lansat o rachetă asupra unui avion de luptă britanic neînarmat deasupra Mării Negre.

Episodul s-a petrecut în septembrie și este menționat în masa documentelor top secret ale Pentagonului SUA care au ajuns în aceste zile în mass-media. 

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, pilotul rus a interpretat greșit ceea ce îi spunea un operator radar de la sol și a crezut că are autorizație să tragă asupra unui avion de recunoaștere britanic aflat în aceeași zonă cu el. Pilotul a tras, dar racheta nu a plecat în mod corespunzător, scrie Today.

Incidentul fusese raportat în Marea Britanie de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care a declarat Parlamentului că a fost un incident ”potențial periculos”. Moscova recunoscuse că ceva s-a întâmplat pe cerul de deasupra Mării Negre, dar s-a limitat la a vorbi despre un ”eșec tehnic”.

Dosarele secrete ale Pentagonului care s-au scurs în social media aruncă o lumină mai tulburătoare: incidentul ar fi putut constitui și un act de război, declanșând o confruntare directă între NATO și Rusia.

Londra, totuși, continuă să arunce apă pe foc: ”O parte semnificativă a conținutului acestor articole este fals, manipulat sau ambele – a declarat un oficial britanic pentru New York Times – Descurajăm ferm pe oricine să ia veridicitatea la valoarea nominală a aceste afirmații și, de asemenea, îi sfătuim să-și facă timp pentru a pune la îndoială sursa și scopul acestor scurgeri.”

Citește și: Autorul Pentagon Leaks, un fost angajat al unei baze militare - Washington Post

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel