Cum a fost păcălit Israelul înainte de atacul grupării Hamas. Investigație Reuters: „Nu aveau nicio bănuială”

 / Foto: Pexels
/ Foto: Pexels

O campanie atent orchestrată și înșelătoare s-a asigurat de faptul că Israelul poate fi luat pe nepregătite atunci când grupul islamist palestinian Hamas a lansat atacul său devastator, permițând unei forțe care a folosit buldozere, planoare și motociclete să se confrunte cu cea mai puternică armată din Orientul Mijlociu.

Atacul de sâmbătă, cea mai gravă încălcare a apărării Israelului de la războaiele arabe din 1973, a urmat după doi ani de subterfugiu din partea Hamas, care a implicat ținerea sub tăcere a planurilor militare și convingerea Israelului că nu dorește un conflict.

Pe parcursul a doi ani, Hamas a reușit să păcălească Israelul prin menținerea secretelor privind planurile militare și prin convingerea că nu dorește să se angajeze într-un conflict. În timp ce Israelul credea că reușea să mențină sub control un Hamas obosit de război, oferind stimulente economice lucrătorilor din Gaza, luptătorii grupului erau antrenați și pregătiți, adesea în locuri la vedere, a dezvăluit o sursă apropiată de Hamas, citată de Reuters.

Această sursă a furnizat multe dintre detaliile despre atac și pregătirea acestuia. De asemenea, trei surse din cadrul serviciilor de securitate ale Israelului, care au solicitat să rămână anonime, au contribuit la această relatare.

"Hamas i-a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru un conflict", a declarat sursa apropiată de Hamas, descriind planurile pentru cel mai șocant asalt de la Războiul Yom Kippur, din urmă cu 50 de ani, când Egiptul și Siria au surprins Israelul și l-au forțat să lupte pentru supraviețuire.

"Hamas a folosit o tactică de informații fără precedent pentru a păcăli Israelul în ultimele luni, dând impresia publică că nu este dispus să intre într-un conflict sau confruntare cu Israelul în timp ce se pregătea pentru această operațiune masivă", a explicat sursa.

Israelul recunoaște că a fost luat pe nepregătite de un atac programat să coincidă cu Sabatul evreiesc și o sărbătoare religioasă. Luptătorii Hamas au năvălit în localități israeliene, ucigând 700 de israelieni și răpind zeci de persoane. În replică, Israelul a ucis peste 400 de palestinieni în Fâșia Gaza.

"Acesta este un „11 septembrie” al nostru", a declarat maiorul Nir Dinar, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene. "Ne-au luat prin surprindere."

"Ne-au surprins și au venit rapid din mai multe direcții - atât din aer, cât și de la sol și din mare."

Osama Hamdan, reprezentantul Hamas din Liban, a declarat pentru Reuters că atacul arată că palestinienii au hotărârea de a-și atinge obiectivele "indiferent de puterea militară și capacitățile Israelului."

'Pregătire în secret'

Într-unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale pregătirilor lor, Hamas a construit o așezare israeliană simulată în Gaza, unde au efectuat repetiții pentru o debarcare militară și au fost antrenați să o cucerească, a dezvăluit sursa apropiată de Hamas, adăugând că au realizat chiar și înregistrări video ale manevrelor.

"Israelul a observat cu siguranță aceste activități, dar era convins că Hamas nu era interesat de un conflict", a explicat sursa.

În același timp, Hamas a încercat să convingă Israelul că îi păsa mai mult de asigurarea accesului la locuri de muncă pentru locuitorii din Gaza, o fâșie îngustă de pământ cu peste două milioane de locuitori, și nu avea niciun interes în declanșarea unui nou război.

"Hamas a reușit să creeze imaginea că nu era pregătită pentru o aventură militară împotriva Israelului", a afirmat sursa.

Din 2021, Israelul a căutat să asigure un nivel minim de stabilitate economică în Gaza, oferind stimulente, inclusiv mii de permise pentru ca locuitorii din Gaza să lucreze în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcții, agricultură sau servicii pot fi de zece ori mai mari decât nivelul plăților din Gaza.

"Am crezut că faptul că acești lucrători veneau să lucreze și să aducă bani în Gaza ar crea un anumit nivel de liniște. Ne-am înșelat", a declarat un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O sursă de securitate israeliană a recunoscut că serviciile de securitate ale Israelului au fost înșelate de Hamas. "Au reușit să ne facă să credem că vor bani", a spus sursa. "Și tot timpul s-au antrenat, până când au lovit."

Ca parte a subterfugiului din ultimii doi ani, Hamas s-a abținut de la operațiuni militare împotriva Israelului, chiar dacă un alt grup armat islamist din Gaza cunoscut sub numele de Jihadul Islamic a lansat o serie de atacuri.

Nicio bănuială

Reținerea arătată de Hamas a atras critici din partea unor susținători, cu scopul de a crea impresia că Hamas se confrunta cu probleme economice, nu cu planuri de război, a explicat sursa.

În Cisiordania, controlată de președintele palestinian Mahmoud Abbas și grupul său Fatah, au existat critici la adresa Hamas pentru că părea că se liniștește. Într-o declarație a Fatah publicată în iunie 2022, grupul a acuzat liderii Hamas că au fugit în capitalele arabe pentru a trăi în "hoteluri de lux și vile", lăsându-și poporul în sărăcie în Gaza.

O a doua sursă de securitate israeliană a declarat că a existat o perioadă în care Israelul credea că liderul mișcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, se ocupă de gestionarea economică "în loc să ucidă evrei". În același timp, Israelul și-a îndreptat atenția de la Hamas în timp ce încerca să negocieze normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită.

Israelul s-a mândrit mult timp cu capacitatea sa de a infiltra și monitoriza grupurile islamiste. Ca urmare, a explicat sursa apropiată de Hamas, o parte crucială a planului a fost de a evita scurgerile de informații.

Mulți lideri Hamas nu au fost conștienți de planuri, iar în timpul antrenamentelor, cei 1.000 de luptători implicați în asalt nu aveau nicio bănuială cu privire la scopul exact al exercițiilor, a adăugat sursa.

Când a venit ziua, operațiunea a fost împărțită în patru părți, a explicat sursa apropiată de Hamas, descriind diversele elemente.

Primul pas a fost o salva de 3.000 de rachete lansate din Gaza, care a coincis cu incursiunile luptătorilor care au zburat cu planoare peste graniță, a dezvăluit sursa. Israelul a declarat anterior că au fost lansate 2.500 de rachete inițial.

Odată ce luptătorii din planoare au ajuns pe sol, aceștia au asigurat terenul pentru ca o unitate de comando de elită să poată pătrunde în zidul electronic și de ciment fortificat construit de Israel pentru a preveni infiltrarea.

Luptătorii au folosit explozibili pentru a sparge barierele și apoi au traversat rapid pe motociclete. Buldozerele au mărit breșele și au intrat și mai mulți luptători în mașini cu tracțiune integrală, după cum au descris martorii.

'Un enorm eșec'

O unitate de comando a atacat sediul Forțelor de Apărare Israeliene din Gaza și a perturbat comunicațiile, împiedicând personalul să contacteze comandanții sau să comunice între ei, a explicat sursa.

Partea finală a implicat mutarea ostaticilor în Gaza, realizată în mare parte la începutul atacului, a dezvăluit sursa apropiată de Hamas.

Într-un caz bine mediatizat, luptătorii au răpit petrecăreți care fugeau din zona unui festival din apropierea Gazei. Imaginile de pe rețelele sociale arătau zeci de oameni fugind prin câmpuri și pe o șosea în timp ce se auzeau împușcături.

"Cum a fost posibil ca această petrecere să aibă loc atât de aproape (de Gaza)?", a întrebat sursa de securitate israeliană.

Sursa a mai explicat că trupele israeliene din sudul apropiat de Gaza nu erau la capacitate maximă, deoarece unele dintre ele fuseseră redistribuite în Cisiordania pentru a proteja coloniștii israelieni după o creștere a violențelor între aceștia și militanții palestinieni.

"Ei (Hamas) au exploatat această situație", a explicat sursa.

Dennis Ross, un fost negociator în Orientul Mijlociu care acum lucrează la Washington Institute for Near East Policy, a declarat că Israelul a fost distras de violența din Cisiordania, ceea ce a dus la "o prezență slabă și slab pregătită în sud."

"Militanții Hamas a avut, probabil, un succes mai mare decât se așteptau. Acum vor trebui să facă față unui Israel hotărât să-i distrugă, încet și sigur", a spus el.

Generalul în rezervă Yaakov Amidror, fost consilier de securitate națională al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat pentru jurnaliști duminică că asaltul reprezintă "un enorm eșec al sistemului de informații și al aparatului militar din sud."

Amidror, președinte al Consiliului de Securitate Națională din aprilie 2011 până în noiembrie 2013 și acum cercetător principal la Jerusalem Institute for Strategy and Security, a spus că unii dintre aliații Israelului credeau că militanții Hamas au devenit "mai responsabili".

"Am început să credem în mod stupid că este adevărat", a spus el. "Deci, am făcut o greșeală. Nu vom mai face această greșeală și vom distruge Hamas, încet dar sigur."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel