EXCLUSIV  Cum a fost posibil ca un bărbat să intre cu o lamă în avion. Instructorul de securitate al Tarom explică: La controalele de securitate nu trebuie să se dea în paranoia

Sursa foto: Facebook TAROM
Sursa foto: Facebook TAROM

Bărbatul care s-a mutilat la văzul polițiștilor în aeronava Tarom ar putea suferi de tulburări psihice. Dacă se atestă acest fapt, zeci de pasageri ar putea suferi. Cum? Aflați în rândurile de mai jos.

Pasagerii care au zburat cu Tarom ziua trecută aveau să asiste la imagini probabil nemaiîntâlnite, mai ales cei care zburau în compartimentul business. Un bărbat, român, a trecut cu succes de controlul de securitate din Belgia și s-a îmbarcat pe aeronava Tarom. Pe parcursul zborului, pasagerul a intrat în dispute cu echipajul de zbor (nu sunt cunoscute motivele) care a solicitat prezența forțelor de ordine pe aeroportul Otopeni. La văzul polițiștilor, bărbatul a fugit în compartimentul business unde s-a tăiat singur cu lama pe care o ținea ascunsă sub limbă.

Multe întrebări au fost puse cu privire la posibilitatea prevenției evenimentului, a calității pregătirii personalului de zbor, dar și a autorităților belgiene care i-au permis bărbatului să pășească „înarmat” în aeronavă.

După ce am discutat câteva detalii cu privire la starea pasagerului (dacă era sau nu sub influența unor substanțe sau a alcoolului), l-am întrebat mai întrebat pe instructorul de securitate al Tarom - Dan Mariniță, cum s-a desfășurat evenimentul și cum se prezenta bărbatul. Acesta nu este încă în posesia tuturor datelor, astfel că nu cunoaște situația medicală a pasagerului problematic - dacă avea sau nu o anumită medicamentație oferită de medic.

Intervenția autorităților - exemplară

DC News: Cum a fost intervenția autorităților?

„Intervenția a fost lăudabilă. Pilotul-comandant a solicitat prezența poliției și forțelor de securitate, iar aceștia au fost prezenți la ușa aeronavei. Când pasagerul a văzut autoritățile, atunci a recurs la automutilare.”, ne-a spus Dan Mariniță.

DC News: Nu era ceva premeditat dacă bărbatul ținea ascunsă lama sub limbă?

„E o strategie, de regulă, folosită de persoanele care sunt certate cu legea. Acestea se rănesc pentru a fi transportate la o unitate sanitară, acolo de unde le este mai prielnică fuga. De regulă, întâlnim astfel de comportamente la cei care au o anumită calitate juridică. Momentan, nu există o concluzie a anchetei, doar ce suspectează autoritățile de la fața locului, că ar fi vorba despre tulburări psihice.”, a mai precizat instructorul de securitate al Tarom.

De ce pierde Tarom dacă se dovedește că bărbatul suferă de tulburări psihice

DC News: Are de suferit Tarom de pe urma acestui eveniment, chiar dacă nu din cauza acestora bărbatul și-a făcut apariția în acest fel în aeronavă?

„Un astfel de context e destul de dificil pentru companiile aeriene. Dacă se dovedește că persoana respectivă are probleme medicale, atunci se consideră că aeronava este contaminată, astfel că ea va fi indisponibilizată. Imaginați-vă că, în loc să fim la timp cu zborurile pasagerilor, avionul va fi izolat pentru dezinfectare.”, a mai spus instructorul de securitate al Tarom.

Belgienii nu vor fi trași la răspundere

DC News: Autoritățile belgiene pot fi în vreun fel responsabile de acest incident?

„Nu au niciun fel de responsabilitate. În cazul în care sunt întrebați de oficialii companiilor sau țărilor mai mult ca sigur vor spune că individul nu a creat niciun motiv pentru reținere.

M-au întrebat foarte mulți „Cum e posibil să intre cu lama?”. Vreau să spun că la controalele de securitate bunurile pasagerilor pot consta și în acel aparat de bărbierit. Acela, de regulă, poate fi într-o trusă. La controalele de securitate nu trebuie să se dea în paranoia, să nu mai aibă pasagerul nici măcar o sticlă cu apă. Aproape din orice se poate face un obiect ascuțit. De multe ori, nici nu e nevoie de un anumit obiect, și cu mâinile goale un pasager poate fi foarte periculos.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel