Ca asa stau lucrurile, este de acum o certitudine. Si voi explica de ce. Cat de ratat va fi, insa, acest recensamant al populatiei, ramane de vazut. In orice situatie, Guvernul este responsabil. Pentru ca Institutul National de Statistica, organizatorul acestei operatii de mare anvergura, se alfa in subordinea Executivului. Ar fi fost de datoria premierului Emil Boc sa verifice cum se cheltuiesc banii pentru recensamant. Cu alte cuvinte, in ce masura rezultatele vor fi folositoare. Si vor deveni un instrument pentru politici guvernamentale inteligente si bine fundamentate. De ce nu s-a implicat Guvernul Boc? Iata o intrebare la care opinia publica este indreptatita sa astepte un raspuns. Dar de ce va fi ratat recensamantul?
Am asteptat cu sufletul la gura intalnirea cu recenzorul. A venit o distinsa profesoara. Mi-a prezentat formularele iar eu m-am straduit sa raspund cat mai corect. Sa-mi fac, cu alte cuvinte, pana la capat, datoria de cetatean. Sa ofer informatii cat mai bune, cat mai complete, care sa devina utile statului roman, acestui Guvern si guvernelor viitoare si, pana la urma, aducand beneficii statului, sa serveasca si interesului meu. Si au inceput, astfel, primele revelatii.
Cei care au formulat chestionarele, precum si metodologia de completare a lor, au savarsit, dincolo de tampenia cu CNP-ul, o uriasa eroare. In ce sens? Sunt o serie de indicatori, de fapt informatii, care in realitate sunt complementare. De pilda, in multe gospodarii sunt utilizate surse alternative de energie. Electrica, gaze, combustibil lichid, lemne, energie solara, pompe de caldura etc. Ar fi fost extrem de interesant pentru initiatorii referendumului, pana la urma pentru statul roman si pentru noi toti sa cunoastem cat mai exact modul si proportia in care romanii utilizeaza o energie sau alta. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, la capatul prelucrarii datelor am fi avut ordine de marime extrem de precise vizand un domeniu cheie. Cel energetic. Si de aici incolo s-ar fi putut face atat proiectii pe termen scurt, mediu si lung, cat si strategii vizand modificari in structurile de consum. In realitate, chestionarele, astfel cum sunt ele intocmite, te obliga sa optezi. Daca folosesti toate formele de energie enumerate mai sus sau numai o parte dintre ele, in final, conform metodologiei, esti obligat sa minti.
Cititi mai mult pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News