Cum a încălcat ÎCCJ un protocol CEDO în cazul Becali

livia stanciu
livia stanciu

Lumea Justiției scrie despre modul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a încălcat Protocolul 7 al CEDO. Este vorba despre condamnarea lui Becali de către judecători egali  în grad cu cei care l-au achitat la fond, cu sfidarea acelui protocol, care obliga la controlul unei instanțe superioare.

[caption id="attachment_320132" align="alignnone" width="640"] Livia Stanciu, președintele ÎCCJ[/caption] Completul președintelui ÎCCJ, Livia Stanciu, a respins exceptia avocatului Bogdan Vlad, fapt pentru care s-a ajuns la aberația judiciară ca Becali să fie condamnat de 3 judecători, în vreme ce alți 5 egali în grad au decis achitarea acestuia.

 Condamnarea lui Becali ridică semne de întrebare asupra modului în care legislația noastră este nerespectată în concordanță cu tratatele internaționale, la care România este parte, și care ar trebui să aibă prioritate în fața reglementăriilor contrarii din dreptul intern.

În cazul de față este vorba despre  încălcarea sistematică de către judecatori ai ICCJ a prevederilor art. 2 din Protocolul nr. 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care prevede: „Dreptul la două grade de jurisdicție în materie penală. 1. Orice persoană declarată vinovată de o infracțiune de către un tribunal are dreptul să ceară examinarea declarației de vinovăție sau a condamnării de către o jurisdicție superioară. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sunt reglementate de lege. 2. Acest drept poate face obiectul unor excepții în cazul infracțiunilor minore, așa cum acestea sunt definiție de lege, sau când cel interesat a fost judecat în prima instanță de către cea mai înaltă jurisdicție ori a fost declarat vinovat și condamnat ca urmare a unui recurs impotriva achitarii sale”.

Unde se află aberația în cazul Becali

Legislația Româna face ca în cazul recursurilor declarate împotriva hotărârilor date în prima instanță de judecători ai ICCJ, dosarele să fie supuse unui control judecătoresc exercitat de judecători egali în grad profesional și de jurisdicție, numiți în exact aceleași condiții în funcțiile de judecători la ICCJ, chiar dacă unii fac parte din completele ordinare de 3 judecători, ori în cele speciale de 5 judecători. Așa se face că se ajunge adeseori la situații ilogice, aberante – cum este și cel al condamnarii lui George Becali – ca 5 judecători din cei 8 de la fond și recurs (egali în grad) să decidă achitarea, însa inculpatul să fie condamnat definitiv prin voința a doar 3 judecători.

Speța în cauză are șansa să fie finalizată la CEDO, România având neșansa de a fi din nou condamnată pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și a dreptului la două grade de jurisdicție în materie penală, mai scrie luju.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel