EXCLUSIV  Cum a pierdut după 1989 România din vina ei Africa și avantajele economice ale continentului deși aveam toate atuurile

Înainte de 1989, dar și imediat după Revoluție, foarte mulți studenți din Africa, statele arabe, Orientul Mijlociu veneau în România la studii. Era și un avantaj economic major.

În contextul în care mulți dintre aceștia se întorceau în țările de origine iar uneori ajungeau după câțiva ani în funcții de conducere, unii chiar miniștri, avantajul economic al politicii de a atrage studenți străini era cât se poate de clar. 

Fără capacitatea de a atrage studenți din Vest, România era în schimb o atracție pentru zona Africii înainte de 1989 și chiar și în anii 1990. Lucrurile s-au schimbat apoi și din cauza politicilor implementate în universități.

Subiectul a fost dezbătut în cadrul podcastului Nod în Papură de jurnalistul Val Vâlcu și profesorul și sociologul Alfred Bulai.

„Era pe vremea respectivă o piață mare a estului, au venit (n.r. - studenți) din Israel, Africa, din lumea arabă. Uneori poate că se simțeau și mai bine pe aici. Nu mai există nicio filosofie azi. Avem această variantă în care oferim cursuri prin sistemul Erasmus și schimburi de experiență între studenți, care pot fi utile, dar din ce știu eu nu sunt echilibrate, studenții români fie găsesc programe în limba engleză iar dacă nu se descurcă acolo, învață limbile țărilor respective. 

Ușor, ușor, neexistând interes pentru acest gen de activitate (n.r. - aducerea studenților străini în țară), o putem numi chiar afacere, ei nu au mai venit. În primul rând nu a existat o strategie politică în acest sens. Al doilea rând e și o filosofie tâmpită, s-a mers pe a face specializări în limba engleză pentru că se dau bani mai mai mulți la finanțare. Scopul fundamental, vezi politicile țărilor mari, e să își promoveze modelul cultural universitar, unde oferă și engleză, dar și italiană, franceză, germană etc”, a precizat profesorul Alfred Bulai.

„Existau și interese economice până la urmă, erau în Africa multe persoane care terminaseră Politehnica în România, unii ajunseseră inclusiv miniștri”, a completat Val Vâlcu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel