Publicitate
Repetatele scumpiri ale energiei electrice din perioada 2009-2012 se datorează unor erori de calcul ale fostelor guvernări Boc-MRU, care au aproximat eronat producția de energie din surse regenerabile, a declarat
Iulian Iancu a solicitat ANRE rezolvarea calculelor greșite. Acțiunea deputatului nu e singulară, întrucât în iulie 2008, pe când avea aceeași funcție în Camera Deputaților, el i-a cerut premierului Tăriceanu o explicație privind prețurile prea mari practicate de ANRE, autoritate aflată în subordinea Guvernului. Iancu a adăugat că în primele șase luni ale anului 2008 s-a înregistrat cea mai mare vânzare de energie la export din ultimii șase ani, fapt ce presupunea că energia ieftină a fost trimisă la export, cu influență directă asupra prețului mare plătit de populație.
În 2007, România s-a angajat ca până în 2020, 24% din consumul total să provină din surse regenerabile, precum energia eoliană, solară, geotermală, biomasa sau biogazul. "La momentul actual, energia regenerabilă ar fi trebuit să ajungă la o valoare de 11%, însă cota anuală anunță valori cuprinse între 6-7%", susține Iulian Iancu. Președintele Comisiei pentru Servicii și Industrii a declarat pentru De Ce News că energia din surse regenerabile a fost afectată de criză, care a făcut ca investițiile să fie reduse substanțial, dar și de birocrație și frecventele schimbări legislative.
Certificatele Verzi reprezintă un câștig suplimentar primit de producători pentru așa-numita “energie curată” pe care o livrează în rețele, întrucât statul îl subvenționează pe producător. Anual, ANRE stabilește o cotă fixă de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, pe care furnizorii sunt obligați să o cumpere. Pentru fiecare MWh livrat în rețea, producătorii primesc un Certificat Verde, care poate fi vândut separat de energia electrică, pe Piața de Certificate Verzi.
Prețul Certificatelor Verzi variază într‐un interval stabilit prin Hotarâre de Guvern. Se impune un preț minim, pentru protecția producătorilor, și un preț maxim, pentru protecția consumatorilor. Pentru perioada 2008‐2014, valoarea de tranzacţionare a certificatelor verzi se încadrează între 27 de euro/certificat şi 55 de euro/certificat. Valoarea în lei este calculată la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Naţională a României pentru luna decembrie a anului precedent, potrivit Legii 220/2008. În acest sens, Transelectrica a emis în primele 11 luni ale acestui an, 4,7 milioane de Certificate Verzi aferente producței de electricitate din surse regenerabile, cu o valoare totală de 1,1 miliarde de lei (260,8 milioane de euro). Prețul mediu de tranzacționare a Certificatelor Verzi a fost de 243,6 lei pe unitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu