Încă din anii '60, obținerea bacalaureatului a devenit o prioritate pentru activiștii de partid. În acest sens, în 1957 comuniştii au introdus obligativitatea învăţământului de şapte clase, iar acest lucru i-a pus pe gânduri pe liderii partidului. Unii dintre ei aveau mai puţine studii decât clasa muncitoare, scrie Digi 24. Lui Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, i s-au făcut cadou, în decembrie1965, la 48 de ani, diploma de bacalaureat, iar o lună mai târziu şi diploma de licenţă în ştiinţe economice.
Ca mai marii Partidului Comunist să nu fie puşi în situaţii jenante față de clasa muncitoare, au fost înfiinţate şi şcoli de şase luni care să le permită trecerea rapidă de la învăţământul primar la cel universitar. Unii dintre ei nu au reuşit nici aşa, chiar dacă în sediul Comitetului Central fuseseră aduși profesori de licee și facultăți pentru meditații. Atunci conducerea Partidului Comunist a decis ca activiştii trecuţi de 40 de ani să fie scutiţi de „completarea” studiilor.
„La ce le mai trebuie diplomă? Dacă lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diplomă? Să spună oamenii, la moartea lor, c-a mai pierdut ţara un inginer?”, spunea la acea vreme Gheorghe Gheorghiu-Dej.
De „scutire” a beneficiat şi activistul, la acea vreme, Nicolae Ceauşescu. El l-ar fi rugat pe Gheorghe Maurer să intervină pe lângă Gheorghe Gheorghiu-Dej să-i aprobe aşa-zisa completare a studiilor. În1965, pe când avea 48 de ani, Ceauşescu devine secretar general al partidului muncitoresc și primește cadou, în decembrie 1965, o diplomă emisă prin Şcoala Medie nr. 10 „Zoia Kosmodemianskaia", actualmente Şcoala Centrală din Bucureşti.
Potrivit revistei Historia, o lună mai târziu, Nicolae Ceauşescu primeşte în dar şi licenţa în ştiinţe economice. De asta se îngrijise chiar Manea Mănescu, care era şi rectorul Institutului de Ştiinţe Economice „Lenin”, acuala Academie de Studii Economice din București.
Revista Historia mai relatează că cel care s-a ocupat de cadorisirea lui Nicolae Ceauşescu cu diplomele de absolvent de liceu şi învăţământ superior a fost Ştefan Bălan (1913-1991), care îndeplinea atunci funcţia de ministru al Învăţământului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News