Mihai Timu, meteorolog ANM, a vorbit despre viscolul care a măturat sud-estul România în urmă cu mai bine de o săptămână.
Mihai Timu, meteorolog ANM, a vorbit despre ciclonul care a afectat România acum mai bine de o săptămână și care a adus cantități însemnate de zăpadă în sud-estul României.
„Fenomenele cele mai severe au început în seara zilei de sâmbătă (n.r. 25 noiembrie) și au continuat duminică. Noi am lansat avertismentul de cod galben și portocaliu vineri dimineața. Așa se întâmplă și în alte țări. Aceste avertizări generale se emit cu 12-24 și până la 36 de ore înainte de eveniment, pentru a avea o probabilitate mai mare de realizare. Sunt situații în care lucrurile se mai pot schimba pe parcurs.
Au fost situații în care ciclonul a luat-o mai pe jos sau mai pe sus și atunci fenomenele nu au mai fost de intensitate. De aceea, avertizările generale se emit cu cel mult 1-2 zile înainte de eveniment. Autoritățile au fost înștiințate.“, a spus Mihai Timu.
Potrivit meteorologului, nordul Bulgariei s-a aflat pe traseul ciclonului care s-a deplasat dinspre Marea Adriatică spre Marea Neagră.
„Bulgaria a fost în raza acestui ciclon, care s-a activat în vestul Mării Negre. Au fost probleme mai ales în nordul și estul Bulgariei. Acolo au fost cantități mari față de la noi.
Noi am avut o masă de aer un pic mai caldă și pe partea de sud a țării noastre au predominat ploile înainte să se transforme în ninsoare. La ei, cantitatea de apă a fost mai mult în stare solidă și automat s-a depus strat mai consistent de zăpadă acolo“, a precizat meteorologul.
„Zona Mediteranei este un loc periculos, mai ales atunci când aerul mai rece intră în contact cu aerul mai cald de acolo și duce la formarea acestor cicloni.
În fiecare an, parcă avem un număr mai mare de fenomene meteorologice extreme, o creștere în frecvență și intensitate acestora. La sfârșitul verii și începutul toamnei, ciclonii ne-au ocolit un pic pe noi, au avut latitudini mai sudice și au creat probleme în Grecia, Turcia“, a mai spus Mihai Timu.
„Ciclonul din 25-26 noiembrie s-a generat în zona Mării Adriatice, iar circulația a făcut ca el să avanseze către nordul Peninsulei Balcanice și sudul României. Însă, în traiectoria lui, la un moment dat, în dimineața zilei de duminică și parcursul zilei s-a poziționat deasupra Mării Negre. Cum mările au temperaturi mai ridicate acum, ciclonul a fost și mai activat. De aceea am avut intensificări ale vântului în zona costieră e Dobrogei.
Circulația a fost foarte rapidă iar ciclonul și-a urmat traiectoria SV-NE și după ce a părăsit bazinul nord-vestic al Mării Negre s-a îndreptat către Ucraina și către Câmpia Rusă.“, a explicat meteorologul.
„Au fost afectate localități din apropiere, Cernica, dar în Capitală nu a părut ceva foarte sever“, a spus Val Vâlcu.
„Da, pentru că a fost o situație foarte delicată, în sensul că acea pătrundere s-a simțit până în apropierea Bucureștiului. Aproape de București a fost ca un munte care a oprit totul. Practic, vântul mai intens s-a produs mai la est, unde au existat viteze de 70-80 km/h, iar în zona Bărăganului și Dobrogei au fost și viteze de peste 100 km/h. Acolo au fost condițiile mai prielnice, cu acea pătrundere de aer rece și cu ciclonul foarte aproape, în zona Mării Negre.
Bucureștiul a fost la margine și de aceea de multe ori trebuie să luăm o decizie dacă băgăm sau nu Bucureștiul într-un anume tip de cod. Este foarte delicat, mai ales când ai la limită aceste fenomene“, a precizat meteorologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News