Publicația satirică Charlie Hebdo marchează 10 ani de la atacul jihadist care i-a decimat redacția printr-un număr special, ce urmează să fie publicat marți.
Citește și: Ciolacu, mișcare-cheie. Chirieac: Am aflat din surse de la Washington
Acesta include aproximativ 40 de caricaturi dedicate temei „#SăRâdemdeDumnezeu”, într-o demonstrație de curaj și perseverență, informează AFP.
Sub titlul „Indestructibili”, revista publică pe prima pagină ilustrația unui cititor care stă pe o pușcă de asalt și citește cu încântare ediția istorică de 32 de pagini, ce include patru pagini de caricaturi despre Dumnezeu, realizate de caricaturiști din întreaga lume.
„Satira are o virtute care ne-a ajutat să trecem prin acești ani tragici: optimismul. Dacă avem chef de râs este pentru că avem chef de viață. Râsul, ironia, caricatura sunt manifestări ale optimismului. Orice s-ar întâmpla, fie că este dramatic sau fericit, cheful de râs nu va dispărea niciodată”, afirmă Riss, directorul publicației, în editorialul care analizează ultimul deceniu marcat de o „situație geopolitică” în continuă degradare.
Charlie Hebdo atrage atenția asupra faptului că valorile sale fundamentale – umorul, satira, libertatea de exprimare, ecologia, secularismul și feminismul – sunt mai contestate ca oricând. „Poate pentru că însăși democrația este amenințată de forțe obscurantiste reînnoite”, adaugă Riss.
Atacul comis la 7 ianuarie 2015 de frații Kouachi, care au jurat credință rețelei Al-Qaida, a dus la moartea a 12 persoane, inclusiv opt membri ai redacției: caricaturiștii Cabu, Charb, Honore, Tignous, Wolinski, psihanalista Elsa Cayat, economistul Bernard Maris și corectorul Mustapha Ourrad. Charlie Hebdo devenise o țintă a amenințărilor jihadiste încă din 2006, după publicarea caricaturii profetului Mahomed.
Emoția generată de atac a mobilizat aproape patru milioane de oameni la demonstrațiile din 11 ianuarie 2015, în Franța. Sloganul „Je suis Charlie” a devenit simbol al solidarității globale. La 10 ani de la tragedie, marți, președintele Emmanuel Macron, miniștri și primărița Parisului, Anne Hidalgo, vor participa la ceremonii în arondismentul 11, la sediul din 2015 al publicației, și pe bulevardul Richard Lenoir, unde polițistul Ahmed Merabet a fost ucis.
Pentru acest număr aniversar, Charlie Hebdo a lansat un concurs internațional pentru caricaturiști de presă, cerând ilustrarea furiei față de influența religiilor asupra libertăților individuale. Din cele 350 de desene primite, aproape 40 au fost selectate și publicate. Printre ele, un Hristos pe cruce care își face un selfie sau un caricaturist care se întreabă dacă „desenează un tip care desenează un tip care îl desenează pe Mohammed”.
Un studiu al institutului Ifop pentru Fundația Jean-Jaurès, realizat în iunie 2024, relevă că 76% dintre francezi consideră libertatea de exprimare un drept fundamental, iar 62% susțin dreptul de a critica, chiar și în mod scandalos, simbolurile religioase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci