Bomba detonată de Lumea Justiției în cazul Valentin Preda ridică mari semne de întrebare asupra anchetei DNA. În 19 februarie 2013, secretarul de stat Valentin Preda este ridicat din stradă, din fața ministerului Transporturilor. În acea zi, trebuia să meargă în Parlament, împreună cu ministrul Liviu Dragnea, pentru a răspunde unor interpelări.
Procurorii spun că Preda a primit de la Dan Manolachi, un ofițer de poliție care lucra la DNA, un aparat foto pe care se aflau înregistrate cinci file SRI, cu date despre contracte finanțate din bani publici.
Luju.ro ridică mai multe semne de întrebare privind ancheta. Dan Manolachi, angajat DNA, era cercetat tot de DNA într-un dosar de primire de mită. Cu toate acestea, el are acces la dosare aflate în lucru, după încheierea programului, ba și timpul necesar pentru a căuta și fotografia datele respective cu un aparat împrumutat de la Valentin Preda.
Procurorul Nicolae Marin, cel care face ancheta în ambele cazuri (mita lui Manolachi și furtul de secrete) nu cere însă arestarea ofițerului. În schimb, polițistul devine principalul martor al acuzării lui Preda. Mai mult, se face și conexiunea cu Liviu Dragnea, cel care ar fi urmat să primească informațiile.
Se pot avansa două scenarii:
- DNA îl monitoriza pe ofițerul Dan Manolachi, descoperind întâmplător cazul de spionaj. Accesul lui Manolachi la date secrete ar arăta, astfel, grave deficiențe în funcționarea DNA. Instituția nu reușește să asigure protecția informațiilor clasificate. Poate așa s-ar explica și cum au ajuns în presă date din dosare/interceptări (dacă nu ținem cont că scurgerile au avut loc într-o singură direcție). Manolachi a fotografiat documentele în 18 februarie. I-a înapoiat lui Preda aparatul foto în aceeași zi, iar Preda l-a lăsat în mașină. Aparatul avea bateria descărcată, iar expertiza tehnică arată că nimeni nu l-a mai deschis, până la confiscarea de către DNA. Preda a mers la Minister, a doua zi, fiind ridicat din parcare, în jurul orei 10,30 dimineața. Nimeni nu l-ar fi împiedicat pe Preda, dacă DNA și-a dat seama abia a doua zi că s-au fotografiat documente, să le descarce sau să le citească și să distrugă apoi aparatul foto, având o noapte întreagă la dispoziție. Se mai ridică întrebarea: dacă tot a lăsat să treacă o noapte, de ce nu a așteptat DNA ca Preda să folosească aparatul și să dea mai departe pozele? Este posibil ca procurorii să nu fi știut, până la percheziție, unde e aparatul foto și în ce stare se află, intervenind la plesneală; sau, dimpotrivă, să-și fi dat seama că nu are de gând să-l transmită lui Dragnea, așa că au intervenit pentru a putea, totuși, să-l implice în anchetă.
- DNA și-a folosit un om, pe care nu doar că-l angajase, dar îl și ancheta penal, pentru a provoca un flagrant care să ducă la un demnitar de rang înalt. Această ipoteză presupune că Manolachi a fost lăsat să umble la fișetele cu secrete, să le fotografieze și apoi să plece cu aparatul foto la Valentin Preda. Se mai știa că Preda este un apropiat al lui Dragnea. Când acesta a ajuns la minister, s-a presupus că a transmis deja informațiile șefului său și s-a declanșat operațiunea de reținere și percheziție. Surpriză, Preda nici măcar nu deschisese aparatul! Ulterior, ar fi început presiunile pe care luju.ro le semnalează la adresa martorilor, pentru a justifica acțiunea.
O posibilă dovadă despre comanda politică poate fi furnizată chiar de jurnaliștii care în dimineața zilei de 19 februarie au filmat reținerea lui Preda. ”Ce i-ați dat lui Dragnea?”, a fost întrebat Preda, de reporteri, în drum spre dubă. Cine le-a transmis informația că este vorba de un caz în care Liviu Dragnea urma să fie implicat? De regulă, când este reținut un secretar de stat, te aștepți la un flagrant cu bani marcați, nu la aparate foto lăsate în mașină. Informația trebuia să fie cunoscută doar de procurori, posibil de comisarul Dan Manolachi și de Preda, care nu a răspuns nimic la întrebarea jurnaliștilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News