Medicul primar cardiologie Luca Constantin Tudor a vorbit despre cum afectează COVID-19 inima fără să avertizeze.
78 din 100 pacienți vindecați prezintă modificări inflamatorii ale inimii, conform unui studiu. Medicii germani spun că ”este mult mai mult decât ne-am temut”.
Dr. Luca Constantin Tudor, medic primar cardiologie, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a afirmat, la Digi24, că ”au apărut recent, la sfârșitul lunii iulie, două studii care confirmă ceea ce știam dinainte, că avem de-a face cu un virus imprevizibil și agresiv, care afectează multisistemic organismul. Una dintre țintele sale preferate este chiar inima. Efectele asupra organismului sunt diverse, există pacienți cu simptome absente și ajunge până la forme de afectare severă, chiar și la deces. Este interesant că simptomele date de COVID nu sunt întotdeauna corelate cu gravitatea bolii, adică pacienți care nu au forme severe tipice de COVID pot avea afectare cardiacă foarte importantă, dar și invers: pacienți cu simptome severe nu rămân cu sechele, este un paradox al acestui virus.”
Medicul primar cardiologie a subliniat că ”un aspect extraordinar de important: din 100 de adulți, între 45 și 53 de ani, 78% aveau semne de afectare cardiacă, dintre care 60% aveau inflamații acute”.
”Acești pacienți nu au fost cu forme severe, unii au fost chiar asimptomatici sau cu forme moderate de COVID” a subliniat medicul. ”Majoritatea pacienților cu COVID nu vin cu semnele clasice ale COVID, ci cu anumite probleme cardiace.” a mai spus dr. Luca Constantin Tudor.
”Pe termen lung, lasă sechele. Unii pacienți ajung să fie invalidați din punct de vedere al activității fizice, printr-o insuficiență cardiacă care se dezvoltă și evoluează în timp” a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu