Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că magneziul este un mineral indispensabil pentru funcționarea optimă a organismului, esențial pentru activarea vitaminei D și implicat în numeroase procese metabolice. Potrivit medicului, un aport insuficient de magneziu, cauzat de alimentația modernă și factori precum stresul sau bolile cronice, afectează sănătatea generală, iar corpul nu îl poate sintetiza, fiind necesar să-l obținem din alimentație sau suplimente.
Mihaela Bilic a explicat că vitamina D nu poate fi folosită eficient dacă nivelul de magneziu este scăzut. Potrivit medicului, degeaba se iau suplimente de vitamina D, deoarece riscul este ca aceasta să fie stocată în organism, nu folosită optim.
„Magneziu și vitamina D, o combinație de sezon
Mai mult de jumătate din populația globului are deficit de vit. D. Până acum se știa că expunerea insuficientă la razele soarelui provoacă această carență. Studiile recente au scos la iveală un alt aspect: vitamina D nu este folosită optim dacă nivelul de magneziu este scăzut.
Degeaba luăm suplimente, riscăm ca vit. D să fie stocată în organism, în loc să fie folosită eficient. Aportul optim de magneziu este de 420mg/zi pentru bărbați și 320mg/zi pentru femei. Din păcate alimentația modernă nu acoperă nici jumătate din doza recomandată, prin urmare puțina vitamină D care circulă în sânge va fi incomplet utilizată fără magneziu.", a scris Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a explicat că deficitul de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent, cauzat de schimbările alimentare și consumul de produse rafinate și ultraprocesate, sărace în micronutrienți. Potrivit acesteia, stresul cronic, somnul insuficient și consumul de alcool contribuie la epuizarea rezervelor de magneziu. De asemenea, bolile cronice și anumite medicamente duc la pierderea de magneziu din organism.
„Carenta de magneziu este un dezechilibru nutrițional recent și are cauze multiple. Modificarea obiceiurilor alimentare, consumul de produse rafinate, ultraprocesate și sărace în micronutrienți sunt cauzele principale. În dieta zilnică întâlnim tot mai rar produse precum fasole boabe sau linte, nuci sau migdale, tărâțe sau cereale integrale. Până și banana, care este bogată în magneziu, a fost pusă la colț de dragul siluetei.
Stresul cronic și somnul insuficient, de proastă calitate, cresc nevoile de magneziu. Stilul de viață alert și dezechilibrat afectează sistemul nervos și epuizează rapid rezerva de micronutrienți. La asta se adaugă consumul de alcool care perturbă echilibrul acido-bazic și favorizează pierderea urinară de magneziu. Bolile cronice precum diabetul și sindromul X metabolic, hipertensiunea și nivelul crescut de colesterol sunt consumatoare de magneziu. Iar tratamentele medicamentoase cu antibiotice, diuretice și antiacide au ca efect secundar o eliminare masivă de magneziu.", a scris Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist a subliniat importanța magneziului, un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în peste 300 de procese metabolice și activarea vitaminei D. Potrivit medicului, deficitul de magneziu afectează sistemul nervos, oasele, dinții și mușchii, inclusiv contracția musculară și sănătatea inimii. Corpul nu poate sintetiza magneziul, de aceea este necesar să fie obținut din alimentație.
„Merită o să tragem un semnal de alarmă pentru magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului. Este implicat în peste 300 de mecanisme responsabile de metabolism și este esențial pentru activarea vitaminei D. Fără magneziu sistemul nervos își pierde echilibrul, oasele și dinții își pierd rezistența și mușchii nu pot funcționa. Contracția musculară este dependentă de magneziu, iar activitatea inimii și presiunea arterială sunt influențate de nivelul lui în sînge.
Corpul uman nu este capabil să sintetizeze magneziu, deci trebuie adus din alimentație. Care sunt cele mai bune surse? Pe primul loc avem semințe și oleaginoase: semințe de dovleac, migdale, caju, semințe de pin, alune. Urmează apoi leguminoase: fasole boabe, soia, linte, năut și quinoa. Dintre legume merită lăudat spanacul, iar la sectorul fructe banana e campioană. Cat despre suplimente, alegeți sărurile organice de magneziu, în doze cuprinse între 100 și 250 mg/zi.", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Sursă foto: Mihaela Bilic Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu