Vremea capricioasă din ultima vreme ar putea afecta producțiile agricole care urmează să fie recoltate, existând riscul obținerii unor cantități bune, însă de o calitate proastă. Despre consecințele excesului de umiditate în sol, dar și al creșterii umidității atmosferice asupra culturilor agricole a oferit mai multe amănunte, pentru DC News, Ion Banu, editor general al revistei "Lumea Satului".
Întrebat în ce măsură intemperiile din ultima vreme afectează producțiile agricole, editorul general al revistei "Lumea Satului", Ion Banu, a explicat: "În primul rând, la culturile înființate în toamnă și care urmează să fie recoltate acum în vară, mare parte din ele, acolo unde este exces de umiditate și în sol și în atmosferă, se favorizează dezvoltarea bolilor care va conduce până la urmă, chiar dacă va fi vorba de o producție bună la grâu, la orz, la obținerea unei producții de calitate foarte proastă.
Asta, deoarece, cultura va fi infestată cu o serie întreagă de boli, în mod deosebit fuzarioza (un agent patogen deosebit de periculos - n.r.), care va deprecia din punct de vedere calitativ producția cel puțin a celor două culturi (grâu și orz), nu mai vorbesc de rapiță, unde există pericolul pierderii recoltei (păstăile se desfac, favorizând astfel căderea semințelor pe sol).
Ce ar presupune compromiterea culturilor
De asemenea, Ion Banu a explicat și ce impact asupra importurilor de cereale ar putea avea compromiterea culturilor din cauza excesul de umiditate din sol.
"Nu cred că va fi nevoie de importuri, pentru că, de regulă, România își asigură cel puțin necesarul de grâu, în mod deosebit, chiar de orz, pentru fermele zootehnice, și de orzoaică pentru bere. Probabil, la orzoaică sunt ceva mai multe probleme, fiind o cultură ceva mai timpurie și va fi necesar ceva importuri pentru fabricile de bere. Dar de grâu, nu cred ca va fi nevoie, chiar dacă o bună parte din producție, probabil, va fi destinată consumului în zoothnie", a declarat Ion Banu, precizând că, în cazul acestor culturi, s-a efectuat, de câte ori a fost necesar, tratamentul cu fungicide împotriva bolilor care se dezvoltă în condiții de umiditate excesivă.
În ceea ce privește culturile prășitoare de toamnă, ploile din această perioadă au determinat o dezvoltare optimă, chiar în condițiile în care acestae au fost însămânțate mai târziu, tot din cauza vremii nefavorabile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu