Dr. Vladimir Poroch, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, a fost invitat la Interviurile DC News unde a vorbit despre dificultățile legate de sustenabilitate și eficiență din cauza promisiunilor nerealiste făcute de politicieni, care garantează acces gratuit și nelimitat la toate serviciile de sănătate.
Dr. Vladimir Poroch a explicat că anumite intervenții medicale efectuate pacienților aflați în fază terminală pot fi inutile și dăunătoare pentru pacienți. Acesta a subliniat că deciziile de a nu interveni vizează evitarea tratamentelor fără efecte benefice pentru pacient. Medicul a accentuat faptul că îngrijirea paliativă se concentrează pe menținerea calității vieții, mai degrabă decât pe prelungirea acesteia cu orice preț.
Val Vâlcu a ridicat problema resurselor, întrebând dacă acestea ar putea fi mai bine utilizate în alte cazuri, cum ar fi la copiii care nu au acces la medicație de ultimă oră sau la transplanturi necesare. Dr. Vladimir Poroch a subliniat că, deși resursele consumate sunt un aspect important, deciziile medicale nu se bazează pe refuzarea unei intervenții utile pentru a elibera un pat pentru alt pacient. Prioritatea nu este eliberarea de resurse, ci evitarea tratamentelor inutile.
„S-ar putea pune problema resurselor, copii care nu primesc medicație de ultimă oră necesară, nu au acces la un transplant, în vreme ce astfel de cazuri depășite consumă resurse însemnate?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Putem aduce în discuție și problema resurselor consumate, dar nu cumva să înțeleagă cineva că un pacient nu primește o intervenție care i-ar fi utilă - deși nu este, e un tratament futil - doar ca să elibereze un pat și să vină altul. Deci nu criteriul ăsta e primul care funcționează.”, a spus dr. Vladimir Poroch.
Dr. Vladimir Poroch a criticat promisiunile politicienilor români care promit acces gratuit la toate serviciile de sănătate, subliniind că acest lucru nu este sustenabil fără o reformă a sistemului de asigurări de sănătate. El a recunoscut calitatea umană a sistemului de sănătate din România, dar a subliniat că există limite și necesitatea unor asigurări diferențiate.
„Pot să mă gândesc că nu primim medicamentele de care avem nevoie, ni se spune că nu sunt bani, că nu sunt cele mai noi medicamente pentru că nu le putem cumpăra fiindcă nu avem bani. Hai să vedem cât consumă sistemul public, cum o face.”, a spus Val Vâlcu.
„O să spun un lucru neplăcut pentru mulți. Din păcate, politicienii din România promit totul. Adică spun poporului, mai ales în context electoral, că: „Beneficiați de tot, aveți acces la tot și la toate gratis". Lucrurile nu sunt chiar așa pentru că dacă nu există o reformă a sistemului de asigurări de sănătate, nu putem vorbi nici de reforma sistemului de sănătate că nu este sustenabil acest lucru. Nu poți să dai tot timpul gratis la toată lumea.
Sistemul de sănătate din România are o mare calitate, are o față foarte umană. Toată lumea beneficiază aproape oricând, de orice, cu toate că există anumite limite. Ar trebui să existe și alte tipuri de asigurări de sănătate. Dacă dorim să diferențiem, nu înseamnă că nu se asigură dreptul la sănătate pentru anumite categorii, pentru anumite patologii sau anumite contexte.
Urgențele întotdeauna vor fi asigurate. Și țările cu o față mai puțin umană a sistemului de sănătate asigură urgențele, dar după aceea, mergând mai departe, lucrurile trebuie să fie diferențiate.”, a spus dr. Vladimir Poroch la Interviurile DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu