Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Timișoara, a fost invitată la interviurile DC News unde a vorbit despre colaborarea dintre Consiliul Județean și Primăria Timișoara.
Ada Lupu Hausvater a vorbit despre impactul fondurilor alocate prin programul Capitala Culturală Europeană, menționând că acestea au fost distribuite prin intermediul Primăriei și Consiliului Județean. Ea a subliniat că lipsa unei colaborări armonioase între aceste două structuri poate fi problematică. De asemenea, aceasta a remarcat că în România, colaborarea politică este adesea complicată și nu întotdeauna prietenoasă. Deși Teatrul Național se află sub protecția Ministerului Culturii, ceea ce îi oferă o anumită stabilitate, ea a subliniat importanța ca instituțiile culturale naționale să rămână sub tutela Ministerului Culturii. Ada Lupu Hausvater a exprimat dorința ca Ministerul Culturii să se ocupe mai mult de legislația din domeniul cultural, inclusiv de zona privată, pentru a asigura stabilitatea și dezvoltarea culturii în România.
„S-a simțit financiar anul Cultural European? A fost o infuzie de capital, de fonduri din Capitală în Capitala Culturală?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Au existat aceste fonduri care au venit pe Capitala Culturală prin cele două autorități locale Primărie sau Consiliu Județean.”, a spus Ada Lupu Hausvater.
„Lucru care nu e ok dacă cele două structuri nu colaborează armonios.", a completat Val Vâlcu.
„Noi am descoperit, în România, că această colaborare politică este infinită. Sunt multiple culori, forme și oricând este deschisă la nou.
Eu conduc de foarte mulți ani Teatrul Național și în toți acești ani am remarcat nu neapărat o mare prietenie între Consiliul Județean și Primărie, Teatrul Național fiind în subordinea Ministerului Culturii, am avut această protecție și sper ca Teatrul Național să o aibă în continuare.
Este foarte important ca, totuși, tot ceea ce ce numește instituție națională să se afle sub Ministerul Culturii și e foarte important ca Ministerul Culturii să se ocupe de legislație și să asigure temeinicia și stabilitatea culturii în România.
Nu în ultimul rând, ar fi minunat dacă Ministerul Culturii s-ar ocupa puțin și de zona privată, din punct de vedere legislativ.”, a spus Ada Lupu Hausvater.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Ada Lupu Hausvater a subliniat necesitatea găsirii unei formule care să permită finanțarea și integrarea teatrului independent în peisajul cultural românesc.
„Adică teatrul așa-numit „independent”. Ce ar trebui să facă? Ce ar trebui reglementat?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Cred că ar trebui găsită o formulă în care teatrul independent să se poate finanța, să găsească o formulă de a integra și de asigura dezvoltarea teatrului independent. Teatrele de stat, teatrele naționale, instituțiile naționale sau instituțiile subvenționate de stat sunt într-un număr limitat. Totdeauna în istorie au fost angajați la stat, au fost pe drept de autor, colaboratori, totdeauna au venit angajați, totdeauna a existat această formulă și alternativă privată care a însemnat și cercetare, care fost totdeauna binevenită pentru că ulterior a fost preluată în instituțiile publice. Au funcționat continuu, a fost un motor neoprit.
Cred că astăzi am putea ajuta fiind așa de mulți oameni care sunt neangajați la stat. Ar putea să fie ajutați inclusiv prin a putea avea asigurări, pensie, o formulă de finanțare transparentă de la stat. Cred că sunt multe.", a spus Ada Lupu Hausvater la interviurile DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu