Cum afectează sănătatea cesiul radioactiv și care sunt măsurile pe care le recomandă japonezii

cutremur japonia
cutremur japonia

S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv la valori de zeci de ori mai mari decât valorile normale. Anterior exploziei, autorităţile au ordonat evacuarea polulaţiei pe o rază de 10 Km în jurul centralei.

Cantităţi mici de cesiu au fost eliberate în mediu la aproape toate testele de arme nucleare şi unele accidente nucleare , mai ales în cazul dezastrul de la Cernobâl. În 2005, cesiu a fost principala sursă de radiaţii în jona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl. Cesiul este solubil în apă şi chimic toxic chiar şi în cantităţi mici.

Odată eliberat, cesiul rămâne în aer peste 30 de ani. După ce intră în organism, cesiul se distribuie uniform în particule mici prin corp, cu concentraţie mai ridicată, în ţesuturile musculare şi mai mici în oase. Cel mai mare risc se înregistează la femeile gravide în cazul fătului unde apare retard mental prin afectarea creierului şi avort spontan. Experimentele cu câini au arătat că o singură doză de aproximativ 44 micrograme/kg de cesiu este letală în termen de trei săptămâni.

Recomandările japonezilor

Autoritățile nipone recomandă oamenilor din apropierea centralei să-și etanșeizeze locuințele, să nu bea apă de la robinet și să-și acopere fețele cu prosoape umede sau măști. Măsuratorile nivelului substanței radioactive continuă. S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv peste limitele normale, iar autoritățile evacuează populația pe o rază de 20 de km  și se pregătesc cu stocuri de iod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel