"Lăţimea de bandă mentală" este finită. Deseori ni s-a demonstrat acest lucru în viața de zi cu zi, însă nu a fost perceput astfel. De exemplu, un șofer care vorbește la telefon nu se poate concentra la evitarea unei coliziuni la fel ca în cazul în care singura sa preocupare ar fi fost șofatul. Acesta este un exemplu simplu și banal, dar ceea ce au descoperit cercetătorii de la Universităţile Princeton, Harvard şi de Warwick este de-a dreptul îngrijorător.
Un grup de oameni de știință de la Universitățile Princeton, Harvard şi de Warwick au făcut o serie de experimente. Ei au determinat oamenii cu venituri reduse să se gândească la problemele lor financiare. Subiecții au obţinut rezultate slabe în mai multe teste de cogniţie, fiind apăsaţi de o încărcare cognitivă echivalentă cu ratarea unei nopţi de somn. Cu alte cuvinte, sărăcia a impus o povară mentală echivalentă cu pierderea a 13 puncte de IQ, adică o diferenţă cognitivă similară celeia observate între adulţii normali şi alcoolicii cronici, arată cercetarea publicată în jurnalul Science, potrivit descopera.ro.
Sărăcia naște părinți iresponsabili
Sărăcia duce nu doar la o gestionare defectuoasă a banilor, ci chiar la o gestionare defectuoasă a resurselor cognitive. Acest studiu explică, totodată, de ce unii oameni săraci nu reușesc să fie părinți buni.
A nu se confunda povara mentală impusă de sărăcie cu stresul. Eldar Shafir, un cercetător de la Princeton şi totodată unul dintre autorii studiului, alături de Anandi Mani, Sendhil Mullainathan şi Jiaying Zhao, explică: "Atunci când lăţimea de bandă este încărcată, ca în cazul săracilor, este mai probabil să nu observi lucruri, să nu opui rezistenţă lucrurilor la care ar trebui să opui rezistenţă, e mai probabil să uiţi lucruri, o să fii mai puţin răbdător, mai puţin atent cu copiii tăi când vin de la şcoală".
La nivel macro, recesiunea a dus la pierderea unei cantităţi uriaşe de abilitate cognitivă. Cercetătorii țin să explice un lucru: "Nu este vorba despre oameni săraci, ci este vorba despre oamenii care se întâmplă să trăiască în sărăcie. Toate datele sugerează că nu este vorba de persoane, ci de contextul în care trăiesc".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu