Cum afli dacă ai o lipsă de vitamina B9. Se vede pe limba ta. La ce trebuie să te uiți

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Modificările care apar la nivelul limbii nu trebuie ignorate, fiindcă ele pot indica lipsa unor vitamine din organism sau existenţa unor boli.

În viaţa de zi cu zi, poate fi dificil să urmezi o dietă sănătoasă, dar în cazul în care nu o faci acest fapt poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

După cum a precizat medicul Irina Andreeva, într-un interviu acordat MedikForum, lipsa anumitor vitamine în corp poate avea consecinţe catastrofale asupra sănătăţii, mai ales dacă deficienţa continuă pentru mai mult timp. De exemplu, deficitul de vitamina B9 poate provoca anemie megaloblastică. Textura limbii poate fi un semn al unui deficit de B9 în corp, a subliniat medicul.

O textură a limbii netedă şi sensibilă indică o deficienţă de vitamina B9, pe lângă simptome precum pielea palidă; pierderea poftei de mâncare; lipsa de energie; oboseală; diaree. Lipsa vitaminei B9 poate indica o cantitate redusă de globule roşii în sânge şi distrugerea celulelor roşii din sânge în organism, scrie Rador, citând rosbalt.ru. Un număr scăzut al globulelor roşii din sânge (numite şi eritrocite sau hematii) sau anemia te poate face să te simţi obosit ori slăbit.

Tocmai de aceea, este bine să îţi faci teste de sânge de rutină, pentru a vedea dacă ai eritrocitele scăzute. Deoarece celulele roşii din sânge au sarcina de a transporta oxigenul către ţesuturi şi organe, problemele pot apărea atunci când nu există un aport adecvat de globule roşii sănătoase. Simptomele suplimentare de care trebuie să fim conştienţi sunt: respiraţie rapidă; dispnee; durere de cap; stomac deranjat; bătăi dese ale inimii; modificări la nivelul cognitiv. Alimentele bogate în vitamina B9 sunt broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul, mazărea, năutul şi orezul brun.

Deficitul de folat, asociat cu risc crescut de cancer. În ce alimente se găsește vitamina B9

Deficitul de folat (vitamina B9) poate crește riscul de a avea probleme ce au legătură cu cancerul, potrivit EatThis, care îi citează pe  cercetătorul Pedro Carrera Bastos și nutriționistul Blair Persyn.

În plus, o alimentație cu un conținut ridicat de folat (vitamina B9), dar și altele din complexul B-urilor vă pot ajuta să vă simțiți mai sănătoși și mai tineri, cunoscut fiind faptul că acestea sunt numite și ”vitamina bunei dispoziții”, dar și ”vitamina memoriei”, pentru că ajută la refacerea tecii de mielină.

"Un deficit de anumiți nutrienți este unul dintre factorii nutriționali care sunt implicați în faza de inițiere, inclusiv folatul și vitaminele din grupul B (B3, B6, B12), ceea ce duce la rupturi cromozomiale, hipometilarea ADN-ului și o sensibilitate crescută la mutageni”, potrivit lui Pedro Carrera Bastos, doctorand și cercetător în domeniul nutriției, metabolismului și inflamației la Universitatea Lund, Suedia.

Concluziile sale au fost anunțate în prezentarea ”Dieta și obiceiurile în prevenirea carcinogenezei”, care a avut loc în cadrul celui de-al 7-lea Congres internațional al Societății spaniole de sănătate de precizie. Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

- Image by wavebreakmedia_micro on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel