EXCLUSIV  Cum afli gratis dacă ai cancer în stadii incipiente sau boli de inimă. Carla Tănasie: Nu plătești nimic. În plus, salvezi și cel puțin o viață

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (MART PRODUCTION)

Atunci când mergi să donezi sânge, nu doar ajuți la salvarea mai multor vieți, ci te ajuți chiar pe tine.

Cum? Simplu: Atunci când donezi sânge, beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.

În cazul depistării unor rezultate patologice, în urma efectuării controlului biologic al sângelui donat, donatorul respectiv are dreptul să fie informat și să primească consiliere din partea unei persoane responsabile, desemnate în acest scop din cadrul instituțiilor de profil.

Jurnalista Carla Tănasie a vorbit despre acest subiect la DC News și DC Medical.

„Donarea de sânge înseamnă și analize de prevenție pentru tine. Sunt oameni care au descoperit că au tensiunea mare și nu au putut să doneze și astfel au fost trimiși către un cardiolog. Așa au descoperit că au o boală cardiologică. (...) Când merg să doneze sânge, oamenii își descoperă anumite boli. Din păcate, sunt pacienți care au descoperit că au cancer pentru că aveau hemoglobina scăzută. Poți descoperi niște boli în stadiu incipient, lucru care este benefic pentru tine, dacă te duci să faci aceste analize pentru care nu plătești nimic. În plus, salvezi și cel puțin o viață”, a spus Carla Tănasie, inițiatoarea campaniei „Avem același sânge”.

Youtube video image

Înainte de donare, beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge

Dincolo de cel mai important lucru - adică faptul că salvezi vieți, mai sunt și niște beneficii de ordin material, cum ar fi: pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit! Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice. Primești un card cu suma de 66.90 lei.

Hemoglobina se verifică la fiecare donare, glicemia și hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.

După donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după trei zile lucrătoare). Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.

Donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul. Cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii. Donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice. La bărbați, femeile post-menopauză, ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulată se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel