Autorităţile atrag atenţia că în ţara noastră ajung tot mai multe produse contrafăcute, care sunt puse la vânzare mai ales pe internet sau pe reţele de socializare.
În România, ajung tot mai multe produse contrafăcute, care sunt puse la vânzare pe internet sau pe reţele de socializare. Dintre acestea, cele mai multe sunt hainele, jucăriile, dar şi medicamentele. Românii consideră că ineficienţa statului în a combate traficul ilegal de mărfuri este unul dintre principalele motive pentru care nu suntem admişi în Spaţiul Schengen, după cum arată datele unui studiu recent.
Multe dintre produsele contrafăcute provin din China, Turcia sau Ucraina şi pătrund în România prin intermediul firmelor de curierat. Aceste colete ar trebui să fie doar în tranzit prin România către destinatari din vestul Europei. Fiind în tranzit, nu mai sunt verificate vamal. Apoi, produsele contrafăcute sunt vândute online, pe reţele de socializare, unde persoanele care le vând sunt anonime şi nu pot fi depistate.
"Au alt destinatar decât cel din Germania, să spunem, şi ele sunt descărcate în România, pe baza unor documente falsificate; se încheie ulterior şi tranzitul de mărfuri şi, după ce sunt descărcate în România, urmează distribuţia lor pe piaţa românească, spre piaţa neagră", a spus Marian Moise, comisar-şef de poliţie, potrivit Rador.
Cele mai multe produse contrafăcute sunt haine, telefoane, produse cosmetice, parfumuri şi jucării, dar şi medicamente, în general cele scumpe, pe bază de prescripţie medicală, al căror consum poate duce chiar şi la deces. Sondajul făcut de Institutul Român de Evaluare şi Strategie arată că 3 din 10 români ar cumpăra aceste produse, chiar dacă ştiu că sunt contrafăcute, din cauza scumpirilor din ultima perioadă.
Citește și:
Atenție la „Ceramica de Horezu”! Mai multe produse contrafăcute au fost scoase la vânzare
În luna mai, în urma verificărilor făcute la mai mulţi comercianţi din zona Horezu, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au întocmit nu mai puțin de șapte dosare penale după ce au găsit sute de produse contrafăcute vândute ca fiind „ceramică de Horezu”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea.
„Au fost verificaţi 10 operatori economici, ce îşi desfăşoară activitatea în oraşul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerţul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective. Pentru neregulile constatate au fost întocmite şapte dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, constând în punerea în circulaţie a unor produse purtând o marca identică sau similară cu o marcă înregistrată. Au fost identificate şi ridicate un număr de 411 de produse contrafăcute, respectiv oale, farfurii, ulcioare, ceasuri, castroane, căni, în valoare de 6.600 lei. De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. nr. 28/1999, cu amenzi în valoare de 21.500 lei, fiind confiscată suma de 1.919 lei, reprezentând încasări nefiscalizate. Totodată, a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro, sumă ce a fost identificată în numerar, în unitatea de vânzare, fără documente justificative”, au transmis reprezentanţii IPJ Vâlcea.
Image by snowing on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News