Psihologul Radu Leca a vorbit în exclusivitate la DC NEWS despre psiho-oncologie.
Psihologul a explicat la DC NEWS ce este psiho-oncologia și cum îi poate ajuta acest serviciu specializat pe bolnavii de cancer.
"Atunci când te îmbolnăvești de cancer ar trebui să apelezi la un psiho-oncolog, doar că în România există foarte puțini psiho-oncologi. Psiho-oncologia reprezintă un serviciu specializat, este viitorul în oncologie. Ar fi normal să fie asigurată de stat, dar nu e. Psiho-oncologia susține bolnavul oncologic din punct de vedere psiho-emoțional. Bolnavul oncologic devine extrem de fragil după ce a flă vestea bolii și el are nevoie de un impuls psiho-emoțional care să-l ajute să înțeleagă ce se întâmplă cu el. Psiho-oncologul vorbește cu pacientul oncologic și îl ajută să accepte boala. De asemenea, împreună, în conformitate cu prevederea psiho-oncologului, pot găsi soluții psiho-emoționale care să împiedice apariția depresiei și anxietății.
Din cauza faptului că pacientul oncologic este extrem de fragil. Atât depresia, cât și anxietatea se pot activa și atunci îți va fi imposibil ca membru al familiei sau doctor să vorbești cu pacientul oncologic. Obligatoriu are nevoie de un psiholog pe toată durata bolii. Psihologul trebuie să implementeze o idee simplă, dar și complicată în același timp, noțiunea de acceptare a bolii, dar și de luptă cu boala în același timp. Acolo unde există luptă există și speranță și s-au văzut foarte multe cazuri când pacientul luptând cu boala s-a vindecat, în prezența speranței și a credinței. Este foarte ușor ca un pacient oncologic să fie pus la pământ, atât de sistem, cât și de credințele din jurul său ăe care le crede ca fiind adevărate.", a explicat specialistul.
Psihologul Radu Leca a explicat și ce se întâmplă în cazul bolavilor aflați în faza terminală a bolii.
"Se aplică în cazul oricărui bolnav oncologic. În mod special cei care se află în fază terminală au nevoie de psiho-oncolog ca să poată face trecerea de la boală către familie, respectând un deziderat personal: "ca nu cumva familia să sufere la fel de mult după moartea mea, așa cum am suferit eu fiind bolnav". Ce se întâmplă? În speță, familia se învinovățește după moartea pacientului oncologic pe nesusținere, neimplicare, dar adevărul se află în partea opusă a universului. Familia chiar a făcut tot ce putea ca să îl salveze, s-a implicat 100%, pacientul a fost ajutat, susținut, echilibrat, doar că boala a învins.", a mai spus el.
"Ca familia să nu se învinovățească atunci pacientul cu foarte multă voință trebuie să implementeze în interiorul familiei mai multe idei și asta se implementează cu ajutorul psihologului. Ideile acestea sunt:
1. Vă iubesc foarte mult, nu aveți voi nicio vină că sunt eu bolnav;
2. Dragostea mea pentru voi este foarte mare. Nu trebuie să vă simțiți vinovați de absolut nimic din ceea ce se întâmplă mie;
3. Vă rog cu insistență ca după ce eu nu voi mai fi, să nu vă gândiți cu tristețe la mine. Viața trebuie să fie trăită cu intensitate în fiecare zi.", a mai spus Radu Leca.
Psihologul susține că boala poate fi învinsă dacă familia bolnavului și psiho-oncologul fac echipă.
""Familia și psiho-oncologul devin cea mai grozavă echipă". Este solganul meu. Dacă toată lumea lucrează sub egida echipei, boala se poate învinge. Cancerul dacă se învinge organic se reactivează organic sau psihic. Evident că este o structură denumită non-academică, nu este acceptată de nimeni această, doar că pe fondul unor supărări, emoții negative, cancerul ce se afla în remisie,se reactivează. Nu poate să îmi spună nimeni că emoțiile nu sunt conectate cu reapariția cancerului că ar fi o minciună.", a încheiat psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News