Identificarea victimei este cea mai importantă în caz de dezastru. Nu trebuie să existe erori. Nu trebuie să existe confuzii, a spus Prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, la DC News și DC Medical.
Un element care ajută la identificarea victimelor dispărute sunt tatuajele.
„Tatuajele ajută pentru a se stabili identitatea unei persoane dispărute. De asemenea, se fac și testări ADN”, a spus directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”.
Cât despre morții rămași în urma cutremurului din Turcia, specialistul a zis: „Vor fi găsite resturi umane. Unele dintre ele vor fi într-o stare avansată de descompunere. Se va pune întrebarea: ale cui sunt? Pot fi ușor identificate sau, din contră, greu. Și atunci se va face testare ADN. Va urma o activitate susținută pe luni întregi”.
Prof. univ. dr. George Cristian Curcă a mai zis: „În cazul în care nu va veni nimeni niciodată să ceară resturile umane ale cuiva, nu se va putea face identificarea. Dar când va veni cineva - peste câțiva ani - atunci se vor recolta probe biologice de la persoana în viață și se vor compara cu baza de date a persoanelor rămase încă neidentificate. În felul acesta se pot stabili potrivirile genetice. Se conservă și probe. Există și secvența genetică înregistrată în calculator”.
VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:
Autorităţile turce au lansat miercuri o schemă de sprijin salarial şi totodată au interzis disponibilizările în zece oraşe, în ideea de a proteja muncitorii şi companiile de impactul financiar al cutremurului care a lovit sudul ţării la începutul acestei luni, informează Reuters.
Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe în sud-estul Turciei. Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul acestor seisme a depăşit 46.000 de morţi.
Angajatorii al căror loc de muncă a fost „puternic sau moderat afectat" vor beneficia de sprijin pentru a acoperi parţial salariile angajaţilor al căror program de lucru a fost redus, se precizează într-un anunţ publicat miercuri în Monitorul Oficial.
De asemenea, a fost introdusă o interdicţie cu privire la concedieri în cele 10 provincii afectate de cutremur.
Parlamentul Turciei a impus starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în cele 10 provincii devastate de cutremur iar Banca Centrală a Turciei a amânat plăţile la anumite credite. La rândul său, Trezoreria turcă a declarat situaţie de forţă majoră până la finele lunii iulie şi a amânat plata taxelor pentru regiunea afectată.
Guvernul de la Ankara a oferit sprijin salarial şi a impus o interdicţie referitoare la disponibilizări şi în anul 2020, în încercarea de a contracara impactul economic al pandemiei de COVID-19.
Potrivit unor estimări ale organizaţiilor mediului de afaceri şi economiştilor, cutremurul de la începutul lunii ar putea costa Turcia până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia locuinţelor şi infrastructurii şi ar putea anula unul până la două puncte procentuale din creşterea economică din acest an. Înainte de seism, Guvernul de la Ankara prognoza o creştere economică de 5,5% pentru acest an, după un avans de 5% în 2022.
Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii turceşti lovite de seism, sau 15% din populaţia Turciei, şi aceste 10 provincii sunt responsabile pentru aproape 10% din Produsul Intern Brut al Turciei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci