EXCLUSIV  Cum ajută testele genetice la depistarea cancerului. Dr. Viorica Rădoi, SANADOR: Putem face un diagnostic precoce și un tratament în funcție de mutație

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @mcsutiporn
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @mcsutiporn

Iată cum poate fi detectată orice locație a cancerului cu ajutorul profilului genetic.

Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de Genetică Medicală din cadrul SANADOR, vine cu mai multe explicații de specialitate pe zona depistării formelor de cancer și identificarea locațiilor exacte cu ajutorul testelor genetice.

"Cancerul devine, încet-încet, cu ajutorul testelor genetice, mai puțin o boală de organ. Până acum știam că un bolnava are un cancer gastric sau un cancer pulmonar sau un cancer de ficat - dar încet-încet lucrurile merg către profiluri genetice ale cancerului respectiv, ale căror consecință este că diferitele localizări ale unui cancer pot să primească același tip de tratament ca și profilul genetic care răspunde la același tip de tratament. Cum comentați această schimbare de paradigmă în opoziție cu ajutorul testelor genetice?" a întrebat dr. Irinel Popescu.

Sanador

Dr. Viorica Rădoi, SANADOR: Practic facem pentru pacient un plan personalizat, știind toate posibilele localizări

Dr. Viorica Rădoi a explicat: "Într-adevăr, dacă există o predispoziție către diferite forme de cancer cu transmitere ereditară, pot fi mai multe localizări. Și-atunci când depistăm o variantă de risc într-o anumită genă, practic facem pentru pacient un plan personalizat, știind toate posibilele localizări. Încercăm să facem niște metode de screening - sigur, n-o să putem împiedica apariția cancerului, este foarte adevărat, dar putem face un diagnostic precoce și putem face un tratament în funcție de mutație, de varianta patogenă. Cum e, de exemplu, cancerul de ovar, de sân - care sunt cu variante patogene în gene rebele și răspund la inhibitorii de PARP, specifici pentru așa ceva, și nu sunt singurele.

Sunt, de asemenea, foarte multe cancere din sfera hemato-oncologică, de fapt, cumva, de acolo a început medicina personalizată - de la leucemia granulocitară cronică cu inhibitorii tirozin-kinazici. Pentru cancerul de plămâni, la fel, cu variante patogene GFR, există tratament specific. Deci, da, pe lângă faptul că o predispoziție identificată ne face să știm cam unde ar putea apărea o formă de cancer și, implicit, să facem un plan în consecință - și tratamentul este la fel. Inhibitorii de PARP pentru cancer de ovar, pentru cancer de sân, pentru cancer de prostată, dar cei care au mutații fie somatice, adică doar la nivelul țesutului tumoral, fie cele care sunt ereditare și conferă predispoziția genetică".

Dr. Viorica Rădoi a fost prezentă în platoul emisiunii Academia de Sănătate, alături de acad. prof. dr. Irinel Popescu și jurnalistul Val Vâlcu.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel