Asigurarea RCA (asigurarea de răspundere civilă auto) este un document obligatoriu pentru toţi deţinătorii de autovehicule înmatriculate în România, indiferent că e vorba de persoane fizice sau juridice. Rolul acestei asigurări este de a despăgubi terţii prejudiciaţi în cazul unui eveniment rutier care se soldează cu pagube materiale. Mai precis, în cazul unui accident, nu asiguratul este cel despăgubit, ci persoană vătămată de acesta.
Potrivit legislaţiei, această asigurare este obligatorie pentru toţi şoferii care deţin maşini înmatriculate. Organele competente pot solicita prezentarea acestui document inclusiv în cadrul unui control de rutină, nu numai în situaţia unui eveniment rutier nefericit. Alegerea unei poliţe de asigurare auto RCA se face în funcţie de mai mulţi factori.
Companiile de asigurări pun la dispoziţia şoferilor mai multe oferte pentru asigurarea auto, unele dintre acestea oferind diverse beneficii suplimentare că tichete de cumpărături sau reduceri la asigurările pentru locuinţa. Companiile din acest sector îşi stabilesc preţurile în raport cu mai mulţi factori, în principal după categoria de risc la care se încadrează şoferul solicitant.
O altă modalitate prin care companiile de asigurări atrag tot mai mulţi posesori de autovehicule este posibilitatea de a comanda o asigurare RCA online. Această acţiune se poate efectua din confortul casei, iar şoferii au posibilitatea să studieze cu atenţie piaţa înainte de a face alegerea finală. Opţiunea de a comanda asigurarea online prioritizeaza confortul şoferilor şi este o modalitate eficientă de a economisi timp.
Un RCA valabil nu despăgubeşte asiguratul, ci acoperă prejudiciile cauzate de acesta în urma unui eveniment din trafic. Asiguratorul acoperă cheltuielile în caz de vătămări corporale sau decese, pagube materiale din cauza cărora autovehiculul nu mai poate fi folosit şi inclusiv cheltuielile de judecată pentru persoana vătămată.
Cu alte cuvinte, nu asiguratul beneficiază de despăgubiri. În lipsa unei poliţe RCA valabile, proprietarii maşinii vor primi amenzi de până la 2.000 lei şi li se vor confisca plăcuţele şi certificatul de înmatriculare. Pentru a reintra în posesia acestora, aceştia vor trebui să încheie o asigurare auto.
Tocmai pentru că nu şoferii sunt cei care beneficiază de despăgubiri în cazul unui eveniment rutier nefericit, mulţi au tendinţa să se orienteze către un RCA ieftin. Totuşi, şoferii trebuie să îşi pună un semn de întrebare atunci când li se solicita un preţ neobişnuit de mic, deoarece nu puţine au fost cazurile în care unii proprietari de maşini au fost păcăliţi şi au achizitonat poliţe RCA de la firme neautorizate.
Potrivit Romasig, preţurile la RCA se vor majoră în următoarea perioadă, din diverse considerente. Această creştere poate fi pusă în seama unor factori că majorarea cheltuielilor pentru reparaţii auto şi inclusiv pe baza creşterii cursului euro. În acest context, preţul ar putea redeveni factorul principal după care deţinătorii de autovehicule se orientează când îşi aleg asigurarea RCA. De altfel, creşterea preţurilor pentru asigurări va fi generată în mod egal de creşterea limitelor de despăgubire, potrivit ultimelor modificări adoptate de Parlamentul European.
Chiar dacă preţul este un factor de interes şi un element decisiv, proprietarii de autovehicule trebuie să ia în calcul beneficiile pe care le obţin de la compania de asigurări şi să aleagă o firmă autorizată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu