Cum alegi un pepene copt, dulce şi zemos. Trucuri de care să ţii cont

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Fructul vedetă al verii, pepenele, nu se nimereşte întotdeauna să fie cel mai bun sau cel mai dulce. Există câteva secrete pe care e nevoie să le ştii atunci când mergi la piaţă sau la market ca să cumperi pepene. Asta dacă nu vrei să fii dezamăgit acasă şi să arunci din el mai bine de jumătate.

Pepenii au numeroase beneficii pentru sănătate, de aceea este bine să profităm de ei şi să îi consumăm cât mai des, mai ales că este sezonul lor. Pepenele verde are peste 90% apă în compoziţie, de aceea este un fruct hidratant. Pe lângă faptul că potolesc setea rapid, pepenii conferă şi senzaţie de saţietate, datorită fitonutrienţilor esenţiali pentru sănătate pe care îi conţin (betacaroten, fibrele, calciul, zincul, magneziul, potasiul, zincul şi vitaminele B1, B3, B6, C, E, K). Poţi înlocui o masă principală a zilei cu pepene sau poţi consuma o felie-două de pepene verde ori galben ca gustări. 

Cum alegi cel mai bun pepene. Sfaturi de care să ţii cont

Dacă vrei să iei un pepene roşu copt şi zemos, urmează aceste sfaturi:

►Priveşte cu atenţie coaja fructului. Nu trebuie să fie nici lucioasă, dar nici prea închisă la culoare. Coaja de pepene trebuie să fie destul de tare, fără porţiuni mai moi, puncte de altă culoare sau tăieturi.

►Există un test care ne poate garanta că fructul este copt şi dulce: când este strâns în mâini pârâie uşor, codiţa îi este uşor uscată şi când îl ciocăneşti sună înfundat.

►Bate uşor în coaja pepenelui şi ascultă sunetul. Pepenele nu trebuie să sune a gol. Sunetul unui pepene copt ar trebui să fie plin.

►Punctul de coacere al pepenelui este acel punct galben, de la capătul opus al codiţei, care ne spune dacă fructul este suficient de copt. Zona mai deschisă la culoare reprezintă porţiunea pe care a fost aşezat pepenele. Dacă punctul este verde deschis sau alb înseamnă că pepenele nu este aşa bine copt. Dacă zona este galbenă şi mai închisă la culoare, atunci ai toate şansele să te alegi cu un pepene cu miez copt şi roşu.

►Pepenele trebuie să aibă o formă simetrică, indiferent dacă este ovală sau rotundă. Dacă sunt deformaţi, turtiţi ori au diverse proeminenţe este posibil să fi fost expuşi la soare neuniform (au avut şi zone umbroase) ori nu au avut parte de apă suficientă.

Cum îi păstrezi acasă pentru mai mult timp

Ai luat mai mulţi pepeni şi vrei să-i păstrezi câteva zile? Dacă nu ai apucat să-i porţionezi, cel mai bine e să-i ţii la temperatura de aproximativ 16°C. Pot rezista până la 10 zile fără să-şi modifice valoarea nutritivă. Licopenului din pepene, compusul care-i dă culoarea roşie şi care are proprietăţi de combatere a cancerului de prostată, creşte cu până la 40%, dacă pepenii sunt depozitaţi la temperaturi între 13°C şi 16°C, potrivit unui studiu. Când au fost ţinuţi la temperaturi mai joase, de 4°C, după nici 4 zile pepenii au început să-şi piardă din bogăţia de nutrienţi. Păstrează restul de pepene în frigider, dacă a mai rămas după ce l-ai porţionat. Ideal este să cumperi un pepene care să ajungă la o masă, astfel încât să nu fie nevoie să-l dai la rece. Mai mult, aromele unui fruct proaspăt copt se simt când pepenele nu este nici prea cald, nici prea rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel