DC MEDIA GROUP a găzduit o discuţie despre reducerea riscurilor... de cazinou. În multiplele intervenţii s-a vorbit, printre altele, despre limita între distracţie și dependența de jocuri de noroc şi ce înseamnă să joci responsabil.
De multe ori, jocurile de noroc duc la tragedii. Nu puţine au fost cazurile când cei care au pierdut sune considerabile la aparate s-au ales cu familii destrămate, şi-au pierdut locul de muncă, au pierdut custodia copiilor, s-au îmbolnăvit, s-au îngropat în datorii sau chiar au ales să-şi ia viaţa. Ce înseamnă, de fapt, să joci responsabil? Când ştim că ne apropiem de limita interzisă şi că pericolul e aproape? Unde se trage linie şi de unde încep problemele? Se poate juca, cu adevărat, cu răspundere?
Ovidiu Iosif, director executiv Asociația Joc Responsabil, vine cu explicaţii:
"La nivel mondial există o clasificare din punct de vedere al acestei probleme. Se pare că sunt probleme interne ale individului, probleme care vin din anumite condiţii, chiar şi genetice sau diferiţi factori favorizanţi din familie şi care s-au manifestat în momentul întâlnirii cu jocurile de noroc. Se putea manifesta şi în alte dependenţe. Dar ele există. Trebuie să le înţelegem, să le cuantificăm. Momentan nu cred că avem o dimensiune clară a ceea ce înseamnă acest lucru în România pentru că nu există prea multe studii şi să-i ajutăm pe aceşti oameni, în fazele în care sunt, cu diverse instrumente. Noi asta ne propunem ca şi asociaţie.
Avem programe de prevenire, mergem la adolescenţi să încercăm să-i ajutăm, pentru că ei încă sunt în zona asta în care îşi creionează valorile vieţii şi nu înţeleg că nu ăsta e modul prin care te poţi realiza în societate. Dar avem şi programe pentru cei care au ajuns în faza fie de borderline la risc, fie în faza patologică. Anual, ajutăm în jur de 5000 de oameni."
Sectorul jocurilor de noroc generează circa 600 de milioane de euro, din taxe directe și indirecte, fiind înregistrate 800 de companii care au ca domeniu principal activitatea de jocuri de noroc.
Un studiu GfK din 2016, a arătat că 15% dintre români au jucat cel puțin odată într-o perioadă de un an, iar România se situează în media europeană (între 0,5% și 2%) când vine vorba de practicanții de jocuri de noroc. Studiul a mai arătat că 0,6% dintre practicanți au depășit linia divertismentului.
În prezent, numărul exact al persoanelor dependente de jocuri de noroc nu este cunoscut.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News