Psihologul Radu Leca a vorbit, la Ultrapsihologie, despre modul în care apare depresia de neiubire.
Psihologul Radu Leca a explicat cum apare depresia de neiubire, o formă de depresie care afectează deopotrivă copii, adolescenți, tineri adulți, dar și adulți maturi.
”Oamenii spun în felul următor: Este oare adevărat că neiubirea te duce către o zonă patologică de depresie? Formularea este una foarte simplă, o constatare.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu depresie au, în interiorul lor, o componentă care spune în felul următor: Această persoană nu a mai simțit iubirea”, a spus psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.
Întrebat de către psihoterapeutul Ramona A. Dumitru la cel fel de ”neiubire” face referire, Leca a subliniat că este vorba de un element care fluctuează.
”În cazul copiilor, depresia din neiubire are două categorii: a neacceptării în interiorul incluziunii școlare, colegi. Aici avem o secțiune crush (n.r. iubire neîmpărtășită).
În cazul adolescenților avem de-a face cu structura școlară, cu crush-ul, dar și cu familia, ca și în cazul preadolescenților, dar în cazul tinerilor adulți și a adulților, ulterior, și evident, a persoanelor vârstnice, noi mergem pe ideea, extrem de clară, fără nici cea mai mică variațiune pe temă sau semn de întrebare, care spune în felul următor: depresia din neiubire există și se conectează cu partenerul de cuplu și/sau cu lipsa implicării lui în relația de cuplu”, a mai spus Radu Leca.
Astfel, susține psihologul, ”când avem de-a face, în mod concret, cu o neimplicare a partenerului în relație, nu e vorba de răceala ce definește un anumit om, e vorba de neimplicare. Un gest mic poate anula orice formă de răceală pe care acesta o are, din varii motive.
Dar un gest mic trebuie să fie realizat, trebuie să fie făcut. Un simplu aranjat de haine, un întors de guler, un luat în brațe, un ținut de mână. Sunt gesturi mici, dar care dovedesc dragostea și atenția ce ți-o poartă partenerul.
Când aceste gesturi mici nu mai există, atunci, neiubirea se instalează în interiorul cuplului. (...) Nu există un mentorat în iubire, în schimb există un element care se numește așa: înțelegerea fără asuprire, umilire, dominare a partenerului de cuplu în prezența armoniei și a păcii din interiorul cuplului.
Dacă în interiorul cuplului avem de-a face cu un război permanent, cu o ceartă permanentă, cu o neliniște, atunci această depresie din neiubire se instalează. Dar cum se instalează? Ea se instalează treptat”, a mai spus Radu Leca.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News