Secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus duminică omologilor săi din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA), în timpul unei reuniuni în format de videoconferinţă, că un atac din partea Israelului şi a forţelor grupării şiite libaneze Hezbollah împotriva Israelului s-ar putea produce în următoarele 24 de ore, conform portalului Axios, citat luni de EFE.
Publicaţia americană citează trei surse familiarizate cu conţinutul afirmaţiilor făcute duminică de Blinken în faţa omologilor săi din G7 în care a avertizat asupra unui atac iminent ce ar putea începe luni.
Blinken a spus că SUA nu cunosc momentul exact al atacurilor, dar a subliniat că acestea ar putea începe încă din următoarele 24-48 de ore, completează publicaţia israeliană The Jerusalem Post.
Şeful Departamentului de Stat a convocat această teleconferinţă pentru a se coordona cu aliaţii apropiaţi ai SUA şi a încerca să genereze o presiune diplomatică de ultim moment asupra Iranului şi Hezbollah pentru a minimiza cât mai mult posibil represaliile acestora, conform Axios.
Secretarul de stat american a apreciat că limitarea impactului acestor atacuri este cel mai bun mod pentru a se evita un război în regiune.
Iranul şi aliatul său libanez Hezbollah au promis să răspundă la asasinarea, atribuită Israelului, a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, şi a gărzii sale de corp săptămâna trecută la Teheran şi a comandantului de rang înalt al mişcării şiite libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut. Acest ultim asasinat a fost recunoscut de armata israeliană.
Potrivit surselor citate de Axios, Blinken le-a transmis omologilor săi din G7 că are convingerea că atât Iranul, cât şi Hezbollah vor riposta pentru cele două atacuri.
Dar, spre deosebire de atacul iranian asupra Israelului din 13 aprilie - în care Iranul a lansat aproape 350 de drone şi rachete spre Israel, pe care acesta şi aliaţii săi au reuşit să le intercepteze - Blinken a spus că, de data aceasta, nu este clar cum se vor produce represaliile.
Secretarul de stat american le-a mai spus omologilor săi, conform Axios, că SUA depun eforturi pentru a rupe ciclul escaladării încercând să limiteze cât mai mult posibil atacurile Iranului şi Hezbollah şi apoi să frâneze răspunsul israelian.
El i-a invitat pe ceilalţi miniştri de externe din G7 - grupul celor şapte cele mai dezvoltate economii ale lumii - ca ţările lor să exercite de asemenea o presiune asupra Iranului, Hezbollah şi Israelului pentru ca acestea să dea dovadă de o reţinere maximă, conform media citate.
Cu două doctorate axate pe Iran și un background activ pe situația din Orient, Ioana Bercean a fost invitata lui Tudor Curtifan în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania unde a experta a vorbit inclusiv despre scenariul unui conflict militar major între Iran și Israel și aliatul său american.
Ioana Bercean arată că e puțin probabil să vedem un război convențional terestru în contextul în care distanța dintre cele două state e una majoră, iar dacă va exista un conflict militar intens cel mai probabil el va fi purtat de aviația militară. Și, amintește aceasta, americanii nu sunt deloc confortabili cu geografia Iranului.
„Un război de facto între Iran și Israel e mai complicat. În linie dreaptă între cele două state sunt aproximativ 2.000 de kilometri iar Iranul are și această geografie de graniță, muntoasă, care e mai greu accesibilă unor atacuri la sol. Un posibil război ar putea fi purtat prin aviația militară, dar un război convențional (n.r. - cu trupe la sol) e mai complicat.
În SUA la Departamentul de Stat și la Departamentul Apărării există cinci planuri în caz de război cu Iranul. Dar poziția generalilor americani e „we do deserts, not mountains”. Adică noi ne pricepem la deșerturi, nu la războiul în munți. Un război direct așa cum vedem în Ucraina, nu e neapărat imposibil, dar e complicat”, arată Ioana Bercean.
Aceasta a explicat și poziționarea lumii arabe, o lume care a purtat numeroase războaie împotriva Israelului de-a lungul timpului. Dar azi, cu excepția Libanului, stat eșuat unde Hezbollah - gruparea șiită subordonată Iranului - e stat în stat, în lumea arabă nimeni nu s-a poziționat într-o anumită tabără. Iar acest lucru, explică Ioana Bercean, e că lumea arabă vrea să se modernizeze, să intre în secolul XXI, să aibă afaceri atât cu China cât și cu SUA. Aceasta a amintit că Arabia Saudită și-a secularizat politica externă iar Egiptul a recunoscut existența statului Israel.
Trebuie reamintit că și Iordania și-a manifestat neutralitatea. Mai mult, la atacul iranian din luna aprilie a acestui an, Iordania a permis doborârea rachetelor iraniene lansate către Israel, de pe teritoriul ei.
„Între Iran și lumea arabă a existat mereu această competiție. Arabia Saudită a avut relațiile suspendate cu Iran. A venit ulterior normalizarea lor sub egida Chinei, după ce negocierile sigur au început la Bagdad și au trecut prin Oman. Astfel de acorduri între state cu anumită adversitate sunt girate de o mare putere, în cazul de față (n.r. - între Arabia Saudită și Iran) China. Restul lumii arabe?
Egipul a fost primul stat care a semnat un tratat cu Israelul. Nu un acord, un memorandum sau o înțelegere. Ci un tratat prin care a recunoscut statul israelian! Vedem că la nivel retoric toată lumea arabă critică ce se întâmplă în problema palestiniană, dar nu își dorește extinderea conflictului, Pentru că și lumea aceasta musulmană nu e un monolit. Ea e omogenă, fiecare are propriile interese.
Iar principalul interes acum, mai ales după implicarea în regiune a Chinei, după retragerea SUA din Afganistan și Irak unde mai sunt puțin peste 2.000 de militari americani - aici cred că vor reveni Administrațiile viitoare americane -, dar toate lumea dorește azi să facă afaceri. Inclusiv această regiune a Orientului Mijlociu dorește să intre în secolul XXI, în modernitate. Lumea s-a cam săturat de războaie. Monarhii care conduc aceste țări doresc să facă afaceri și cu China și cu SUA”, a conchis Ioana Bercean la DefenseRomania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News