Anatol Șalaru, fostul ministru de apărare al Republicii Moldova, a discutat cu Oana Stănciulescu la emisiunea #Rezist despre provocările Europei în cazul unui conflict deschis și armat cu Federația Rusă dar și despre situația de front din Ucraina.
Într-un interviu acordat de fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru, pentru DC News, acesta a subliniat faptul că o eventuală confruntare între Federația Rusă și Occident nu va fi una în stilul vechilor conflicte, ci una modernă, care implică tehnologii avansate, în special în domeniul aviației.
Întrebat de Oana Stănciulescu despre un ipotetic conflict pe care l-ar începe Federația Rusă, fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Anatol Șalaru a răspuns:
”Rușii nu au capacitatea în acest moment să înceapă un război împotriva Occidentului. Ipoteticul război modern pe care îl va duce Federația Rusă împotriva Occidentului nu este cu tancuri și cu proiectile de 152mm nord coreene. Războiul modern înseamnă aviație puternică și multe alte tehnologii.”
Dar este Europa pregătită?, întreabă Oana Stănciulescu.
”Raportul de forțe, în primul rând economic, este de devastator pentru Rusia, cu PIB-ul de 2 trilioane și Uniunea Europeană cu peste 20. Majoritatea țărilor europene au depășit deja 2%. Rusia are armament vechi, muniție veche, da, sunt familiarizați cu echipamentul, dar avioanele rusești sunt doborâte de ucrainieni ca pe vrăbii, elicopterele nu pot ajunge în Europa, iar tancurile rusești se împotmolesc la primul noroi. Superioritatea tehnologică este net favorabilă în Occident față de Federația Rusă. Rusia are nevoie de câțiva ani să se refacă după episodul din Ucraina, de aia încearcă să ceară pace.
Perspectivele războiului din Ucraina.
„Greșeala lui Putin a fost să înceapă războiul împotriva Ucrainei, singura țară capabilă să opună rezistență Rusiei. De ce ce să înceapă Rusia un nou război, după ce s-au împotmolit în Ucraina? O să râdă lumea de tine. Sunt optimist pentru rezultatul pozitiv al Ucrainei, ei încă primesc echipament american pe care poate să îl dea președintele fără aprobarea congresului. Încă mai au echipamente, dar nu au aviație și rachete cu rază medie și lungă de acțiune. Din cauza ”lașilor” din Uniunea Europeană, fiindcă toate doctrinele militare spun că pentru a câștiga ai nevoie de superioritate aeriană, iar în momentul de față Ucraina nu are așa ceva.”
La 17 februarie, Foreign Policy a raportat, citând oficiali europeni, că primele F-16 ar putea apărea pe cerul ucrainean încă din iunie 2024.
,,Cred că în iunie le vom vedea în Ucraina", a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvidas Anušauskas. Un alt oficial european, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru publicație că avioanele de luptă americane ar putea fi folosite în Ucraina încă din prima lună de vară.
Într-un interviu acordat Ukrinform la 21 februarie, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că nu se știe încă când va primi Kievul avioanele F-16. Cu toate acestea, "procesul este în curs de desfășurare", iar Ucraina trece la noi avioane de vânătoare în regim de urgență. Însă antrenamentul piloților dureaza o perioadă lungă de timp deoarece familiarizarea cu echipamentele vestice este destul de greu de făcut pentru piloți care au zburat până acum doar pe aparate sovietice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu