Potrivit jurnalistei Laura Duță, Dumitru Buzatu ar fi organizat „ședințe politice din spatele gratiilor”, pentru a găsi soluții în vederea eliberării din închisoare.
Întrebată de prezentatoarea emisiunii „Culisele Justiției” cât de greu este să scapi din închisoare atunci când ești prins în baza unui flagrant, avocata Ramona Tatarici a răspuns:
„Din punctul de vedere al unui avocat independent, nu reușesc să îmi dau seama ce apărare își dorește să facă. Oricum, această apărare pe care a pornit-o nu o văd plauzibilă. Trebuie să faci o declarație care să fie în acord cu materialul probator de la dosar. Asta înseamnă să iei la cunoștință materialul probator înainte să dai o declarație.
Cumva, adevărul, trebuie să fie pe lângă materialul probator. Dacă ai interceptări, ai flagrant, ai acele sume marcate, iar apoi spui ”sunt ale mele, le dădusem împrumut”... nu are credibilitate. Nu știu efectiv ce încearcă să facă, însă aceste declarații mai mult îi înrăutățesc situația.”
Laura Duță: „Pentru luare de mită la ce pedeapsă se poate ajunge și, dacă tot ești prins în flagrant, care este atitudinea corectă pentru a beneficia de o pedeapsă mai mică?”
Ramona Tataric: „Ca avocat de penal, întotdeauna am spus că o apărare eficientă nu înseamnă întotdeauna achitare. O măsură foarte bună poate însemna pedeapsa de suspendare sub supraveghere, cu un acord de recunoaștere încă din faza de urmărire penală. În momentul în care ai o faptă de luare de mită, care se pedepsește cu între 2 și 7 ani de închisoare, poți primi o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prin recunoaștere.
Pe urmă, mai faci un denunț, pentru că totuși ești într-un anumit cerc, ai posibilitatea. Așa poți ajunge până la o pedeapsă sub supraveghere.”
Laura Duță: „Deci poți scăpa de închisoare dacă ești corect, în ciuda faptului că ai fost prins. Dar banii luați mită îi dai înapoi?”
Ramona Tataric: „Dacă se găsesc. (...) La nivelul DNA-ului și cred că la ultimul bilanț, care s-a făcut pe anul 2023, o reală problemă a fost și asta și s-a insistat pentru instituirea măsurilor asiguratorii, în a se face demersuri ample, în vederea recuperării. De fapt, la nivel de societate, cumva cam așa își pune omul problema - ”s-a dus la pușcărie, dar pe mine cu ce mă încălzește? Unde sunt banii?”. Când discutăm de infracțiuni de corupție, orice pedeapsă, pentru ei, pentru cei vizați, are un impact mare. Nu mai pot deține funcții publice, pe lângă alte restricții.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News