Cum ar putea bancile sa stimuleze creditarea IMM-urilor

Relaxarea politicilor de risc si reducerea costurilor finantarii (dobanzi, comisioane) sunt actiunile care ar putea stimula creditarea companiilor, arata un sondaj realizat de portalul de servicii financiare www.Efin.ro. “Sectorul IMM este afectat in mod special de reticenta din ultimii ani a bancilor de a mai credita economia reala, ca urmare a acumularii de credite neperformante in perioada crizei economice.

Totusi, bancilor le va fi dificil sa isi relaxeze politicile de risc, pana cand nu vor avea certitudinea unei cresteri economice sustenabile in Romania, ceea ce ar conduce la diminuarea treptata a volumului de credite neperformante. Este un cerc vicios pe care nimeni, in acest moment, nu are curajul sa il rupa, cu toate semnalele trimise de BNR si mediul de afaceri”, a precizat analistul economic Dragos Cabat, Managing Partner Efin.ro.

Nivelul dobanzilor practicate de bancile din Romania este unul ridicat, au afirmat 85% dintre reprezentantii companiilor, in timp ce pentru 11% dintrea acestia, nivelul dobanzilor este unul acceptabil. “In realitate, daca privim datele statistice, observam ca intre rata dobanzii active in Romania si media UE, ‘marja de risc’ este de aproximativ 5% in momentul de fata, fata de un minim de 3,5% in perioada 2007 – 2008. Dobanda rezultata nu este asadar foarte ridicata si ar trebui sa reflecte si oportunitatile superioare de profit de pe o piata in dezvoltare, asa cum este Romania”, a subliniat Dragos Cabat.

Cele mai multe dintre companii sunt multumite de serviciile si produsele bancilor cu care colaboreaza in prezent (81%). Circa 46% dintre acestea colaboreaza cu o singura banca, iar 42% cu doua banci.

La intrebarea “Care sunt principalele probleme cu care v-ati confruntat, de-a lungul timpului, in relatia dumneavoastra cu bancile?”, peste o treime dintre persoanele intervievate au indicat lipsa de transparenta in ceea ce priveste comisioanele si taxele aferente creditelor.

Interesant este faptul ca pentru aproximativ 70% dintre reprezentantii companiilor, produsele bancilor nu sunt accesibile, iar circa jumatate dintre acestia sustin ca bancile nu sunt dispuse sa acorde credite companiilor. “Acest raspuns corespunde aproape perfect cu statisticile CNIPMMR, care arata ca procentul IMM care nu pot sau nu doresc accesarea creditelor bancare se afla in jurul valorii de 70%. In plus, in perioada 2009 – prezent, multe dintre companii nu au putut accesa credite bancare din cauza inaspririi politicilor de risc ale bancilor comerciale”, a afirmat Dragos Cabat.

La sondajul realizat telefonic, in perioada 24-27 septembrie, au raspuns 275 de reprezentanti ai companiilor mici si mijlocii.

Lansat in 2009, portalul financiar Efin.ro promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Portalul este administrat de Financial View Media Services SRL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel