Oamenii de știință de la o universitate din Scoția cred că au descoperit o modalitate de a transforma apele reziduale din industria whisky-ului în combustibil durabil.
O echipă de la Universitatea Heriot-Watt a dezvoltat materiale care pot folosi apa reziduală din distilerii pentru a produce hidrogen verde care, spre deosebire de combustibilii fosili, nu produce carbon atunci când este ars.
Hidrogenul verde este creat în mod normal cu ajutorul apei dulci, într-un proces despre care se crede că ar consuma aproximativ 20,5 miliarde de litri de apă dulce în fiecare an.
Echipa de la Heriot-Watt speră ca materialul pe care l-a dezvoltat să permită ca o parte din cei aproximativ un miliard de litri de apă reziduală produsă în fiecare an de industria de distilare să fie folosită pentru a crea hidrogen verde.
Dr. Sudhagar Pitchaimuthu, cercetător în domeniul materialelor la Școala de Inginerie și Științe Fizice a universității, a explicat: "Este nevoie de nouă kilograme de apă pentru a produce fiecare kilogram de hidrogen verde. În același timp, fiecare litru de whisky de malț produs creează aproximativ 10 litri de reziduuri. Pentru a contribui la protejarea planetei, trebuie să reducem consumul de apă dulce și de alte resurse naturale. Așadar, cercetarea noastră s-a concentrat pe modul în care putem folosi această apă reziduală de distilerie pentru producerea de hidrogen verde printr-un proces simplu, care să elimine deșeurile prezente în apă."
Dr. Pitchaimuthu și echipa sa au dezvoltat un material la scară nanometrică - o particulă cu diametrul de 1/10.000 din diametrul unui fir de păr uman - pentru a permite ca apa reziduală de distilerie să înlocuiască apa proaspătă în procesul de producție a hidrogenului verde.
Nanoparticula, numită selenură de nichel, tratează apele reziduale și produce cantități similare sau ușor mai mari de hidrogen verde în timpul cercetării, în comparație cu apa dulce.
Cercetarea este publicată în revista "Sustainable Energy & Fuels" a Societății Regale de Chimie, într-o lucrare scrisă de studentul doctorand al lui Pitchaimuthu, Michael Walsh, care a jucat un rol cheie în realizarea studiului.
"Aproximativ un miliard de litri de apă reziduală este produsă pe an de industria de distilare, așa că potențialul acestui proces este uriaș. Utilizarea apelor reziduale din industrie înseamnă că putem reduce amprenta mare de apă dulce asociată cu producția de hidrogen verde. Cercetarea noastră arată, de asemenea, cum putem folosi resursele lumii în mod mai durabil pentru a produce energie curată", a continuat Dr. Pitchaimuthu.
Următorii pași pentru echipa de cercetare de la Heriot-Watt includ dezvoltarea propriului prototip de electrolizator și extinderea producției de nanoparticule de selenură de nichel.
De asemenea, aceștia vor analiza apele reziduale de distilerie pentru a descoperi dacă din ele, pe lângă hidrogen și oxigen, pot fi recuperate și alte materiale valoroase.
Cercetarea a fost finanțată de Școala de Inginerie și Științe Fizice a Heriot-Watt și a fost realizată în colaborare cu Departamentul de Inginerie Chimică al Universității din Bath și cu Institutul de Cercetare a Whisky-ului Scoțian, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu