Cum ar putea extrema dreaptă să contureze viitorul Parlamentului European

Foto cu caracter ilustrativ: Freepik
Foto cu caracter ilustrativ: Freepik

Partidele de extremă dreapta din Europa au înregistrat câștiguri semnificative în alegerile pentru Parlamentul European care s-au încheiat pe 9 iunie. Cu toate acestea, modul în care aceste partide își vor exercita influența nou descoperită în Parlament rămâne o întrebare deschisă.

Există un interes clar în rândul dreptei de a găsi modalități de a face simțite aceste câștiguri la Bruxelles. Liderii, inclusiv Marine Le Pen din Franța și Matteo Salvini din Italia, s-au întâlnit recent la Bruxelles pentru a discuta despre unirea dreptei fragmentate, alimentând zvonurile persistente despre o posibilă fuziune sau reorganizare a grupului existent al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) cu grupul Identitate și Democrație (ID) pentru a forma un supergrup de extremă dreapta, notează AtlanticCouncil.

ECR a adunat deja suficienți membri noi pentru a depăși grupul centrist Renew Europe ca al treilea cel mai mare grup din Parlament.

Apartenența la aceste grupuri contează. Membrii Parlamentului European sunt aleși la nivel național, dar fac parte din grupuri de partid paneuropene, în cadrul cărora voturile sunt coordonate și deciziile sunt modelate.

Apartenența și dimensiunea grupurilor de partid au și implicări pentru finanțare, personal și chiar timpul de vorbire în dezbaterile Parlamentului, făcând din aceasta o decizie calculată.

Dar unirea extremei drepte este mai ușor de spus decât de făcut.

Diferențele ideologice și diviziunile interne reprezintă obstacole. De exemplu, ECR susține în mare măsură o poziție pro-Ucraina, în timp ce partidele din ID pot fi mai simpatetice față de Rusia.

Pe măsură ce aceste coaliții suferă reorganizări, influența dreptei în Parlamentul European rămâne în flux.

Răspunsurile la trei întrebări vor modela această influență în viitor: Cum se va alinia partidul Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă dreapta în Parlament? Cum se va alinia partidul Fidesz din Ungaria? Și va colabora partidul Frații Italiei mai mult cu parteneri centriști sau mai radicali?

AfD caută un nou adăpost


Partidul de extremă dreapta din Germania, AfD, în prezent neafiliat în Parlament după ce a fost exclus din ID, este unul de urmărit. După ce fostul candidat principal Maximilian Krah a făcut o declarație controversată despre Schutzstaffel, garda de elită a regimului nazist cunoscută și sub numele de SS, AfD a fost exclus din grupul ID. Krah a fost de atunci expulzat din delegația AfD din Parlament.

Fidesz se uită dincolo de ECR


Partidul Fidesz al prim-ministrului ungar Viktor Orbán, având asigurate unsprezece din cele douăzeci și unu de locuri ale Ungariei, este un alt partid proeminent în prezent neafiliat, după ce a fost exclus din Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta.

Rămânerea neafiliată ar limita puterea lui Orbán în Parlamentul European, așa că s-a crezut că Fidesz ia în considerare să se alăture ECR sau unui alt grup nou.

Alăturarea ECR ar fi avut sens strategic pentru Fidesz, dar la scurt timp după ce Orbán a pozat pentru fotografii cu liderii ECR, inclusiv prim-ministrul italian Giorgia Meloni și fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki, s-a aflat că partidul său nu va găsi un cămin în ECR.

Fidesz a invocat „poziția extrem de anti-ungară” a noilor membri ECR din partidul Alianța pentru Unirea Românilor din România — subliniind încă o dată contradicțiile grupurilor naționaliste de extremă dreapta în formarea unei coaliții paneuropene coerente. Alte relatări sugerează că Meloni însăși a respins eforturile lui Orbán.

În absența unei inversări, vestea relației nerealizate a Fidesz cu ECR îl lasă pe Orbán cu puține opțiuni.

Fidesz ar putea încerca să se alăture ID, dar ideologia grupului ar putea limita raza de acțiune a Fidesz într-un moment în care Orbán încearcă să o întărească, mai ales că Fidesz tocmai a avut cea mai slabă performanță electorală din ultimele două decenii.

Orbán a fost, de asemenea, interesat de formarea unui bloc de extremă dreapta, unul care ar putea potențial să unească sau să creeze o alianță de facto între extrema dreaptă din Parlament. Cu ușa către ECR închisă, el ar putea paria pe o nouă constelație a extremei drepte, având Fidesz în centrul ei.

Meloni devine cel mai mare jucător al Europei


Meloni și partidul său dominant Frații Italiei sunt în prezent unii dintre cei mai influenți actori în noul Parlament European. Un lider în luarea deciziilor ECR, Meloni și partidul său au devenit extrem de căutați, cu atât Le Pen, cât și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen contactând-o pentru a discuta despre cooperare.

Peisajul în evoluție a Parlamentului European


Rearanjarea grupurilor politice este crucială pentru viitorul Parlamentului European, dar la fel de important va fi modul în care noul Parlament va opera cu coaliții mai dinamice, specifice politicilor. Frații Italiei ai lui Meloni sunt un exemplu elocvent. Marginile mai înguste înseamnă că grupurile centriste vor trebui probabil să se bazeze pe parteneri de-a lungul spectrului ideologic pentru a adopta legislația pe probleme specifice. Cu reorganizarea coalițiilor, marjele strânse și evoluțiile naționale majore, probleme importante ale Uniunii Europene — apărarea, schimbările climatice, imigrația și politica economică — sunt în joc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel