Tudor Curtifan, redactorul-șef DefenseRomania, a fost invitat la emisiunea #Rezist cu Oana Stănciulescu unde a vorbit despre conflictul din Ucraina.
Jurnaliștii Oana Stănciulescu și Tudor Curtifan au dezbătut mai multe subiecte de actualitate, ca urmare a războiului din Ucraina, subiecte care macină România, Europa și întreaga lume.
Potrivit lui Tudor Curtifan, toate avertismentele primite trebuie privite cu seriozitate, iar faptul că Europa se pregătește și se înarmează nu înseamnă neapărat că va și exista un conflict cu Rusia. Cu toate acestea, jurnalistul Tudor Curtifan a explicat care este scenariul care ar putea duce la izbucnirea unui conflict între Rusia și NATO.
„Avem câteva informații noi care nu sunt îmbucurătoare. Câștigă teren Rusia, un pas înapoi pentru Ucraina. Avem toate avertismentele care au venit în ultima săptămână de la lideri importanți, politici, dar și foști sau actuali ofițeri, oameni din structuri militare. M-aș referi la șeful NATO care spune că Europa ar trebui să fie pregătită pentru o confruntare cu Rusia care ar putea dura decenii, mulți ani de acum înainte. Vine dintr-o zonă foarte serioasă.
Avem ministrul danez al Apărării care spune că un conflict cu Rusia ar putea veni chiar foarte curând, mai curând decât ne gândim noi. Chiar dacă ne gândim, nu putem accepta că noi am putea fi toți implicați în astfel de război. Despre Polonia nu mai discutăm pentru că din Polonia vin foarte des astfel de semnale. În același sens, să fim pregătiți, să fie pregătită Europa. În ultima vreme am văzut că și Germania, la nivel de ministru al Apărării, vine cu astfel de avertismente care spun să ne pregătim.
Ce înseamnă toate aceste avertismente care presupun că au la bază rapoarte de la Serviciile Secrete și de la militari care observă foarte bine toate schimbările, mutările, care vin dinspre Rusia și ce se întâmplă în Ucraina?”, a întrebat Oana Stănciulescu.
„Și statele baltice precizează în rapoartele lor același lucru. Cred că trebuie să privim foarte serios această avertizare din partea structurilor pentru că, într-adevăr, sunt structuri ale Serviciilor de Informații care sunt în spatele acestor rapoarte.
Nu ne venea să credem că Rusia poate să invadeze un alt stat, adică să vedem tancuri și un război convențional de cucerire și de exterminare în secolul XXI și iată că se întâmplă acest lucru.
Tot în februarie 2022, serviciile americane și britanice au atenționat cu privire la faptul că Federația Rusă va invada Ucraina. Dacă ne amintim atunci câtă bagatelizare și câtă bătaie de joc a fost la adresa acelor informații cu privire la invazie și iată, după doar câteva zile, scenariul a fost pus în practică.
Cred că Europa ar trebui să-și învețe lecția, și cred că o face, și să fie pregătită. Asta nu înseamnă că aceste declarații și faptul că Europa se reînarmează și încearcă să își construiască o capacitate militară pentru a putea descuraja o viitoare, posibilă și nedorită Federație Rusia victorioasă în Ucraina, înseamnă că vom avea un război. În niciun caz, dar trebuie făcuți pașii!
Sunt convins că pe masa oficialilor din NATO și din statele membre există și acest scenariu nedorit de nimeni, al unui război de mare intensitate între NATO și Federația Rusia, dar, din perspectiva mea, ca un asemenea scenariu să aibă loc, ca NATO și Federația Rusia să intre pe un culoar de coliziune, trebuie să îndeplinească o condiție primordială: Rusia să învingă în Ucraina, Ucraina să se prăbușească.
Tocmai de aceea este important sprijinul pe care trebuie să-l acordăm în continuare Ucrainei.”, a spus Tudor Curtifan la emisiunea #Rezist de pe DCNews și DCNewsTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News