Ce poate fi atât de înfricoșător la o banală ploaie de meteoriți? Iată, mai jos, câteva scenarii.
Existența Pământului este constant amenințată de diverse fenomene cosmice precum supernove, găuri negre sau coliziuni cu asteroizi și comete. Printre pericolele de luat în seamă se numără și ploile de meteoriți care, deși par inofensive la prima vedere, pot da naștere și unor reale catastrofe dacă au viteză iar meteoriții sunt de mari dimensiuni.
Una dintre aceste potențiale amenințări a fost o „ploaie de meteoriți” cunoscută sub numele de Tauride, care ar fi putut declanșa un cataclism devastator acum 12.800 de ani. Tauridele sunt asociate cu cometa Encke, iar punctul lor de origine, sau radiantul, se află în constelația Taurul.
Se preconizează că Pământul va traversa din nou acest flux de meteoriți în 2032, reamintindu-ne de cataclismul care a declanșat o mini-eră glaciară care a durat 1.300 de ani. Aceste evenimente au fost analizate de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, care au investigat simbolurile enigmatice de la Gobekli Tepe, un sit arheologic antic din Turcia.
Aceste simboluri par să fi funcționat ca un calendar sofisticat, folosit pentru a măsura zilele și anotimpurile, un sistem absolut necesar după impactul catastrofal al unei comete în jurul anului 10.850 î.Hr. Desenele în formă de „V” de pe stâlpi, care apar de 365 de ori, sugerează reprezentarea unui an complet, iar un „V” special ar putea indica solstițiul de vară, aflăm din phys.org.
Impactul cometei ar fi modificat profund stilul de viață al locuitorilor de la Gobekli Tepe, determinând apariția unor noi credințe religioase și contribuind la dezvoltarea agriculturii. Teoria unui impact cosmic în timpul perioadei Younger Dryas este susținută de dovezi precum nivelurile ridicate de platină din emisfera nordică și indicii chimice ale incendiilor masive, scăderii temperaturilor și extincției speciilor majore, precum mamuții.
Cercetările recente au scos la iveală faptul că până la 88 de asteroizi din vecinătatea Pământului, ascunși în ploaia de meteoriți Tauride, ar putea proveni din dezintegrarea unei comete uriașe de gheață cu aproximativ 20.000 de ani în urmă. Astronomii de la Universitatea din Antioquia au identificat acest „complex Tauride” drept o sursă de potențiale pericole pentru planeta noastră. Aceste fragmente cosmice se intersectează frecvent cu orbita Terrei, oferind spectacole de meteori vizibile în fiecare an, în lunile octombrie și noiembrie.
Au fost descoperite cazuri notabile cum ar fi evenimentul Tunguska din 1908 și meteoritul Chelyabinsk din 2013, care sugerează o legătură cu Tauridele. Conform observațiilor efectuate de NASA, aceste amenințări sunt reale, iar viitoarele întâlniri cu Tauridele ar putea avea loc în anii 2025, 2032 și 2039. În aceste perioade Pământul ar putea interacționa cu fragmente cosmice de dimensiuni considerabile, având potențialul de a provoca ciocniri dezastruoase..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu