”Aveți datoria să explicați oamenilor, pe înțelesul lor, că România va ieși din recesiune”, le-a spus premierul Emil Boc prefecților, la video-conferința de duminică. ”Trebuie să încercați, atât cât puteți, să combateți diversiunile lansate de Realitatea și Antena 3”, a precizat primul ministru.
Este această însărcinare una legală? Combaterea criticilor nu se numără printre atribuțiile prefectului, decât dacă această activitate face parte dintre politicile naționale stabilite de guvern. Doar astfel, propaganda la care s-ar înhăma prefectura ar putea fi încadrată la ” îndeplinirea unor sarcini stabilite de guvern” .
Opoziția crede că e vorba despre contracte de reclamă, din banii Prefecturilor
Nici măcar Opoziția nu consideră însă necesar să protesteze față de măsura solicitată de Emil Boc. ”Am putea acuza premierul că obligă prefecții să facă reclamă PDL, pentru că realizările guvernului nu pot fi disociate de partid. Dar ei se vor scuza, spunând că guvernul e alcătuit din trei formațiuni...Faptul că încalcă atribuțiile tehnice ale prefectului este dincolo de orice îndoială, dar știți cum se face scut Puterea când este să-și protejeze oamenii”, ne-a declarat senatorul PSD Dan Șova, membru al Comisiei de Disciplină și Imunități. L-am întrebat dacă includerea presei între vulnerabilitățile la adresa Siguranței Naționale, de către CSAT, nu ar putea servi ca justificare. ”Această recomandare a CSAT nu a fost votată în Parlament. Chiar dacă ar trece, gen Roberta Anastase, nu se pot lua măsuri în baza strategiei, până nu apare și un text de lege. Deci, singura explicație pentru cererea dlui Boc este că prefecții se pregătesc să mai dea niște bani de reclamă, la mediile de informare obediente Puterii”, a răspuns senatorul Șova.
Care sunt atribuțiile prefectului
Reprezentantul Guvernului în teritoriu, potrivit art. 123 din Constituţia României şi Legii nr. 340/2004 privind Instituţia Prefectului, are ca atribuţii controlul aplicării legilor, ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului; dispune măsuri de aplicare a politicilor naţionale hotărâte de Guvern; verifică măsurile întreprinse de către primar sau preşedintele consiliului judeţean în calitatea lor de reprezentanţi ai statului în unitatea administrativ-teritorială; conduce activitatea serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale organizate la nivelul judeţului; acţionează pentru apărarea ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului; asigură pregătirea măsurilor de de protecţie civilă; dispune, în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, măsurile care se impun pentru prevenirea şi gestionarea acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu