Planul Rusiei de a plasa o armă nucleară în spațiu ar putea amenința sateliții care permit comunicații militare și civile pentru SUA și alți aliați occidentali.
Publicitate
Nu este clar ce anume plănuiește Moscova să plaseze în spațiu, dar, potrivit primelor rapoarte ale unor surse guvernamentale americane anonime, o armă nucleară spațială ar fi folosită pentru a ataca sateliți pe orbită, mai degrabă decât pentru a lovi ținte la sol.
În timp ce bombele nucleare sunt de obicei considerate arme menite să provoace un număr mare de victime și distrugerea în masă a proprietății, în spațiu strategia pare să fie crearea unui puls electromagnetic (EMP).
Atunci când o bombă nucleară explodează, fie pe uscat, fie în spațiu, aceasta creează un EMP. Această explozie de energie electromagnetică poate dezactiva sau distruge echipamentele electronice, inclusiv sateliții.
Dacă o armă rusă pe orbită ar ataca sateliții americani, ar putea paraliza efectiv SUA, provocând pene de curent la nivel național și oprind comunicațiile.
Turnurile de telefonie mobilă, internetul, GPS-ul, sistemele bancare, rețelele de energie electrică, primii respondenți și operațiunile militare ar putea fi afectate.
În prezent, SUA nu dispun de mijloace de apărare împotriva unei astfel de amenințări, iar dacă comunicațiile prin satelit ar fi distruse, pentru a le repune în funcțiune ar fi nevoie de manevrarea sateliților rămași în poziție și de lansarea altora noi cu ajutorul unor rachete - ambele operațiuni ar dura zile sau săptămâni.
Semnele de avertizare ale unui astfel de atac există deja. În 2021, Rusia și-a demonstrat capacitatea de a doborî sateliți cu rachete lansate de pe Pământ, distrugând unul dintre proprii sateliți dezafectați.
Iar în 2020, Rusia a lansat un proiectil de pe un satelit în spațiul cosmic - deși oficialii ruși au susținut că proiectilul nu era o armă.
Pe baza primelor rapoarte ale președintelui Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner din Ohio, noua amenințare pare a fi un satelit lansat în spațiu care își poate ajusta foarte eficient poziția, având capacitatea de a viza alți sateliți.
Sistemele de comunicații globale, cum ar fi telefoanele mobile, internetul pe care îl folosim în fiecare zi și comunicațiile militare, depind de o serie de sateliți aflați pe orbita Pământului, iar distrugerea sateliților unei națiuni rivale ar putea perturba capacitatea de apărare și de răspuns în caz de urgență a unei puteri străine.
În declarațiile prin care a făcut presiuni asupra administrației Biden pentru a declasifica informațiile referitoare la arma antisatelit, Turner și alți oficiali au menționat că amenințarea nu este urgentă, dar că ar putea exista un timp limitat pentru a împiedica Rusia să o folosească.
Reprezentantul Eric Burlison din Missouri a declarat miercuri, după ce a analizat informațiile, că oficialii reacționează exagerat și că se teme mai mult de sancțiunile pentru divulgarea materialelor clasificate decât de ceea ce conține raportul.
Kremlinul a declarat astăzi că informațiile sunt false, o "invenție rău intenționată" a legislatorilor și a Casei Albe, menite să adune mai mulți bani pentru a contracara Rusia, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu