Cum ar putea să arate lumea în 2053? O teorie asupra viitorului tehnologiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pe scurt, ar fi vorba de ecrane. Ecrane peste tot.

Cum va arăta tehnologia personală în anul 2053? Având acum trei decenii de acoperire a echipamentelor tehnologice, ne îndreptăm privirile cu 30 de ani în viitor pentru a răspunde acestei întrebări. Au fost consultați analiști din industrie, cercetători, designeri de produse și experți în calculatoare. Instrumentele de mâine nu vor fi doar rezultatul avansurilor tehnologice care le alimentează - baterii, materiale, procesoare, inteligență artificială -, ci și al viitorului în care vor evolua, notează WIRED.

În imaginația noastră, vedem ecrane peste tot. Ecrane în palmă, ecrane în vehiculele autonome, ecrane integrate în panourile de semnalizare stradală care în trecut te ajutau să știi unde să faci virajul, în vremea când oamenii încă conduceau mașinile. Așa ar putea arăta televiziunea în anul 2053. A numi asta televiziune ar fi însă pitoresc. Hardware-ul de afișare va fi uimitor - mai subțire, mai strălucitor, capabil să se ruleze ca o revistă - și atât de incredibil de ieftin de produs încât televizoarele vor fi gratuite. Bine, gratuite ca preț, dar nu fără angajament. 

Vor fi atât de multe ecrane încât partenerii de cuplu vor deveni poliescreeneri, fiecare dintre ei absorbând feed-uri audiovizuale de la două sau mai multe ecrane personale simultan, formând ceea ce designerul și autorul Erika Hall numește "propria noastră combinație idiosincratică de dispozitiv și conținut".

Un copil mic care a suferit pierderea permanentă a auzului după ce a văzut filmul Oppenheimer în 2023 a ajuns să dezvolte o tehnologie inovatoare de subtitrare pentru ecrane transparente – ne-o dorim pentru că sunetul tot va fi prost. "Singurul aspect hardware care trebuie rezolvat: AUDIO!" spune Tony Fadell, celebrul designer de produse și inventator al iPod-ului. "Ecranele mai mici, mai subțiri sunt în contradicție cu fizica audio de bază. Rezolvați aceasta, Samsung!" Samsung, făcând tot posibilul să-l facă pe Tony fericit, va anunța o nouă bară de sunet spațial audio în patru dimensiuni la CES 2053, dar va veni doar împreună cu un televizor 4D.

Când te uiți la telefonul pe care îl ai acum, ai putea crede că suntem la 99% gata. Nimic mai mult de văzut aici.

Nu chiar atât de repede: Potrivit lui Neil Shah, executiv la Counterpoint Research, un smartphone din 2053 nu va mai fi deloc un telefon. Va fi încorporat într-o cască sau în urechile noastre sau chiar în creierul nostru. "Va avea capacități generative și cognitive de inteligență artificială", spune Shah, "care vor învăța obiceiurile noastre și vor anticipa ce avem nevoie să facem în continuare, conectându-se perfect la dispozitivele ambianței la birou sau pe drum și schimbându-ne între ele cu ușurință.", mai notează sursa menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel