Planul Rusiei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost de a ajunge la Gurile Dunării și a ocupa Odesa, încercare nereușită de desant maritim în 24 februarie 2022, momentul invaziei pe scară largă a Ucrainei.
Parte a planului ocupantul a reușit să cucerească Insula Șerpilor, de unde s-a retras însă neputând să susțină ocupația după ce a eșuat să rupă întreg litoralul Ucrainei. Ajungere ala Odesa nu e o noutate și face parte din conceptul Novorssia care leagă Donbasul de Odesa, Gurile Dunării și face joncțiunea cu Transnistria.
După eșecul executării planului privind desantul la Odesa care s-a sfârșit tragic pentru ruși cu nave de desant scufundate de ucraineni, Rusia s-a axat pe consolidarea unui culoar terestru între Donbas și Crimeea și anexarea celor patru regiuni ucrainene Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
Însă nu e niciun secret că obiectivul militar rămâne de a rupe Ucraina de nordul Mării Negre și a ocupa întreg litoralul ucrainean, de la Odesa la Gurile Dunării. Un asemenea scenariu ar corobora cu căderea Ucrainei întrucât regiunea e, la propriu, plămânul economic al Ucrainei. Atât cât mai respiră acesta.
Deși azi Odesa e o fortăreață și pare greu de realizat o altă operațiune de desant maritim, nimeni nu crede că Moscova a renunțat la acest obiectiv.
Generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, în cadrul ultimei ediții a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, atrage atenția că Rusia nu a renunțat la Odesa și se întreabă ironic dacă în viitor ocupantul va ajunge la Gurile Dunării Occidentul va privi și va condamna în continuare acțiunile militare ruse?
Însă situația e cât se poate de serioasă căci, amintește generalul român, dacă acest scenariu horror va fi implementat, Rusia va considera nulă decizia Curții de Justiție de la Haga din 2009 prin care România câștiga într-un proces istoric cu Ucraina peste 9.700 km2 de spațiu maritim, platou continental și zonă economică exclusivă în Marea Neagră, cu nenumărate resurse naturale.
Cu alte cuvinte rușii ar considera teritoriul respectiv ca fiind rus și ar începe ei să extragă zăcămintele naturale. Ce ar face România dacă în zona sa economică exclusivă ar apărea fregate rusești? Vezi precizările Generalului-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania!
Citește și - Medvedev cere o nouă ofensivă spre Kiev şi Odesa, după ce ucrainenii au intrat pe teritoriul național al Rusiei
Dmitri medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a solicitat o nouă ofensivă spre Kiev și Odesa.
Moscova trebuie să demareze o ofensivă asupra Kievului şi a altor oraşe mari din Ucraina, ca răspuns la incursiunea forţelor ucrainene în regiunea Kursk, a spus joi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, citat de The Moscow Times și Agerpres.
"Din acest moment, operaţiunea militară specială (aşa cum numeşte Moscova războiul în Ucraina) trebuie să dobândească un caracter deschis extrateritorial. Se poate şi putem înainta pe pământurile Ucrainei încă existente. Până la Odesa, Harkov, la Dnepropetrovsk, Nikolaev, Kiev şi mai departe", a scris Medvedev pe contul său de Telegram. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu