Știm cu toții că mâncarea pe bază de fructe și legume este bună pentru noi - dar ce reprezintă de fapt o porție corectă? Cum ar trebui să arate?
Experții spun că o porție reală cântărește în jur de 80 g - echivalentul a opt "buchețele". Într-o zi este ideal să consumăm 5 porții.
Sfatul a fost împărtășit de World Cancer Research Fund (WCRF), care a declarat că "majoritatea dintre noi se luptă să știe cât de mult înseamnă o porție".
Matthew Lambert, nutriționist al WCRF, a declarat pentru DailyMail: "Există multe beneficii pentru sănătate în consumul de legume și fructe - fie că sunt proaspete, congelate sau la conservă - acestea sunt adevărate forțe nutritive".
"Nu numai că acestea conțin o serie de vitamine și minerale diferite care susțin sănătatea generală, dar conțin și substanțe chimice vegetale numite fitochimicale - multe dintre acestea au proprietăți antioxidante, care pot ajuta la protejarea celulelor din organism împotriva daunelor ce pot duce la apariția cancerului", spune Matthew Lambert.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), recomandă consumul a 400 g de fructe și legume pe zi (5 porții a câte 80 de g), ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, pentru a reduce riscul de probleme grave de sănătate.
Un fruct de mărime medie, cum ar fi un măr, o banană sau o pară, echivalează cu o porție.
Dar ar trebui să mâncați două fructe de kiwi, prune și satsuma pentru a obține o altă porție.
Când vine vorba de fructe de pădure, una sau două mâini sunt suficiente, iar pentru fructele mari, cum ar fi mango și ananas, o felie sau două sunt suficiente.
Fructele uscate contează, de asemenea, pentru cele cinci porții pe zi, iar o lingură plină sau 30 g de stafide reprezintă o porție.
Un pahar de 150 ml de suc de fructe sau de legume neîndulcit este, de asemenea, suficient pentru a fi luat în considerare.
Dar pentru a constitui o porție de legume, aceasta include broccoli, varză de Bruxelles și conopidă. Trebuie să mănânci opt bucăți pentru a obține toate beneficiile.
O legumă rădăcinoasă, cum ar fi un morcov sau un păstârnac, contează, de asemenea.
În cazul legumelor mai mici, cum ar fi mazărea, porumbul dulce sau ciupercile tăiate, trei sau patru linguri pline vă vor oferi cantitatea potrivită de nutrienți.
Fasolea și lintea contează, de asemenea, pentru cele cinci legume pe zi.
Cu toate acestea, NHS explică faptul că fasolea și leguminoasele contează doar pentru una dintre cele cinci porții pe zi, indiferent de cât de multe mâncați, deoarece conțin mai puține substanțe nutritive decât alte fructe și legume, deși sunt o sursă foarte bună de fibre.
Fructele și legumele sunt o sursă bună de vitamine și minerale. Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, care pot ajuta la menținerea unui intestin sănătos, prevenind problemele de digestie și chiar reducând riscul de cancer, spune NHS.
Ar trebui să vă propuneți să consumați 30 g de fibre pe zi ca parte a unei diete sănătoase, potrivit NHS.
Matthew Lambert a declarat: "Dietele bogate în fibre pot ajuta la reducerea riscului de cancer de intestin, precum și la susținerea sănătății digestive. Fibrele nu numai că ajută la deplasarea mai rapidă a alimentelor prin organism, dar alimentele bogate în fibre ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp cu mai puține calorii".
"Există dovezi solide că o dietă bogată în fibre poate ajuta la protejarea împotriva creșterii în greutate - și știm că traiul cu supraponderalitate și obezitate poate crește riscul a cel puțin 13 tipuri de cancer", a mai spus acesta.
Consumul de fructe și legume în cantități mari poate preveni și alte boli.
"Una dintre recomandările de prevenire a cancerului ale World Cancer Research Funds este de a face din legume, fructe, leguminoase (fasole, mazăre și linte) și cereale integrale o parte importantă a dietei zilnice obișnuite", a concluzionat Matthew Lambert, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu