Cum ar trebui să arate viața în 2040, dacă planul „verde” al UE va funcționa

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Anul este 2040, iar revoluția verde a Uniunii Europene este completă în proporție de 90%.

Publicitate

Neutralitatea climatică este la îndemână, deoarece blocul a reușit să reducă emisiile sale colective de gaze cu efect de seră la a zecea parte din nivelurile din 1990, conform unui obiectiv propus cu 16 ani în urmă. Rezultatul este un continent transformat, indiferent cât de mult liderii politici de frunte ai UE, obosiți de reglementări și temători de alegeri, au încercat să minimalizeze consecințele în 2024. A ajunge aici nu a fost ușor: Coalițiile guvernamentale s-au dezintegrat, companiile s-au închis, iar fermierii au asediat de mai multe ori Bruxelles-ul. Europenii acum circulă mai mult cu bicicleta și consumă mai puțină carne, notează Politico, care a arătat și statistici aferente articolului.

Zonele rurale vor avea mai puține vaci pe teren și mai multe cabluri electrice deasupra capului. Nu mai există niciun miner de cărbune în UE, dar locurile de muncă în producția verde sunt în plină expansiune. Pe scurt, o reducere de 90% până în 2040 a impus Europei să-și remodelizeze economia, să-și schimbe peisajele și să-și modifice stilurile de viață.

Revoluția agricolă


Ce găsiți în frigider în 2040? Probabil mai puține produse de origine animală.

Această schimbare în dietă a ajutat Europa să reducă semnificativ emisiile. Animalele de fermă sunt încă principala sursă de metan a UE, al doilea cel mai mare factor al încălzirii globale, dar cererea mai mică de carne și produse lactate a condus la o scădere a numărului de animale și a emisiilor.

Bruxelles-ul și guvernele naționale au folosit o varietate de măsuri pentru a împinge oamenii să adopte mese bazate pe plante. Aruncați o privire mai atentă la conținutul frigiderului: Poate exista etichetare a emisiilor pe ambalaj, ca un Nutri-Score, dar pentru intensitatea de carbon. Poate că ați cumpărat acei cârnați vegetali pentru că erau mai ieftini decât varianta reală - introducerea unei taxe de emisii pentru alimente a dus la creșterea prețurilor la carne.

Consumăm mai puțin


Părăsiți bucătăria și priviți în jurul apartamentului. Principalele schimbări din ultimii 20 de ani vor fi probabil imperceptibile acum - dar îți vei aminti de costurile, zgomotul și stresul renovărilor majore necesare pentru a face casa mai eficientă energetic.

Dacă încălzeai casa cu o centrală pe gaz sau pe motorină în anii 2020, probabil că ai instalat între timp o pompă de căldură electrică. Cu cât locuiești mai la sud, cu atât este mai mare șansa să ai acum aer condiționat în casă, deoarece temperaturile depășesc regulat 40 de grade Celsius. Dar, în ciuda utilizării aerului condiționat, clădirile din întreaga UE folosesc mai puțină energie datorită electrificării și a unei izolații mai bune.

Asta înseamnă, probabil, și facturi mai mici la electricitate. Utilizarea oricăror combustibili fosili este costisitoare, totuși, deoarece taxele de carbon au crescut, iar subvențiile au fost eliminate. În medie, gospodăriile cheltuiesc mai mult pentru energie în transport, cu un număr mare de oameni care încă conduc mașini cu motor pe combustie.

La revedere, combustibili fosili!


Uniunea Europeană și-a decarbonizat aproape în întregime întregul sistem de energie până în 2040. Blocul rulează acum în principal pe surse regenerabile, susținut de energia nucleară. Sectorul de transport, cu o cerere continuă de petrol, este acum cel mai mare consumator de combustibili fosili.

Tranziția energetică a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani. Priviți în jur și veți observa un peisaj presărat cu mai multe turnuri de transmisie și mai multe cabluri încrucișându-se deasupra capului. Veți vedea și mai multe turbine eoliene și panouri solare.

Un mediu de muncă mai verde


Tranziția către un sistem social și economic mai verde va transforma piața muncii din Europa. Ponderea persoanelor angajate în UE în sectoare precum serviciile și transportul este probabil să fie mai mare în 2040 în comparație cu 2020, în timp ce se așteaptă ca locurile de muncă în alte domenii să scadă. Angajarea în industriile legate de combustibilii fosili în special va dispărea aproape în întregime până în 2040.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel