Cum arată cea mai complexă hartă a creierului

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Oamenii de știință au creat cea mai detaliată hartă de până acum a „autostrăzilor neuronale” care conectează banca de memorie a materiei cenușii, hipocampul, și au descoperit modele neașteptate de conexiuni între regiuni.

O nouă hartă, foarte detaliată a creierului, care arată legăturile de comunicare dintre hipocamp (centrul de control al memoriei creierului) și restul creierului a fost creată de oamenii de știință australieni, și poate schimba modul în care ne gândim la memoria umană, scrie eLife.

„Am fost surprinși să găsim mai puține conexiuni între hipocamp și zonele corticale frontale și mai multe conexiuni cu zonele de procesare vizuală timpurie decât ne așteptam să vedem”, spune psihologul Marshall Dalton, de la universitatea din Sydney. Deși există încă multe dezbateri cu privire la rolul exact pe care îl are hipocampul în privința memoriei, neurologii sunt încrezători că acesta joacă un rol cheie în construirea amintirilor și integrarea informațiilor memorate cu percepția umană pentru a permite luarea deciziilor cu privire la viitor.

O mai bună înțelegere a modului în care funcționează hipocampul ar putea ajuta într-o zi la combaterea declinului memoriei. Folosind o nouă tehnică de imagistică numită imagistica ponderată prin difuzie, un tip de scanare RMN care utilizează difuzia moleculelor de apă prin țesuturi pentru a genera contrast,  oamenii de știință au creat o hartă de înaltă rezoluție a conexiunilor dintre hipocamp și cortexul cerebral din creierul a șapte persoane, femei adulte sub 35 de ani.

„Am dezvoltat acum o metodă personalizată care ne permite să confirmăm locul din hipocamp unde se conectează diferite zone corticale. Acest lucru nu a mai fost realizat până acum într-un creier uman viu”, spune Dalton.

„Ce am făcut a fost să aruncăm o privire mult mai detaliată asupra căilor materiei albe, care sunt în esență căile de comunicare între diferite zone ale creierului”.

Cercetătorii au descoperit că hipocampul are rețele de a distribui mesajele diferite, fiecare fiind legată de anumite zone ale cortexului.

Moştenim primatele

Cunoștințele anterioare despre aceste conexiuni provin de la creierul de primate. Dar cercetătorii au descoperit un nivel mult mai ridicat de conexiuni în zona de procesare vizuală a creierului uman și mai puține în zonele corticale frontale.

Analiza post-mortem efectuată pe primate non-umane poate detecta detalii până la nivelul celular.

„S-ar putea ca hipocampul uman să aibă într-adevăr un număr mai mic de conexiuni cu zonele frontale decât ne așteptăm și o conexiune mai mare cu zonele vizuale ale creierului”, explică Dalton, care spune că hipocampul joacă un rol important nu numai în memorie, ci și în imaginație și în capacitatea noastră de a construi imagini mentale.

Alte studii recente au găsit, de asemenea, asocieri între aceste zone ale creierului. „Pe măsură ce neocortexul s-a extins, poate că oamenii au dezvoltat modele diferite de conectivitate pentru a facilita memoria și funcțiile de vizualizare specifice omului, care, la rândul lor, pot susține creativitatea umană”, a spus Dalton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel