Una dintre cele mai noi stele fugare descoperite în Calea Lactee este și cea mai rapidă din galaxia noastră.
În realitate, două dintre acestea au doborât recorduri, cu viteze radiale heliocentrice mai mari decât orice altă „stea fugară” identificată vreodată. Steaua J1235 acționează cu 1.694 de kilometri pe secundă. Cea mai rapidă stea fugară, J0927, are o viteză uluitoare de 2.285 de kilometri pe secundă.
Stelele cu viteze mari (HVS), care călătoresc cu viteze care depășesc viteza de ieșire din Calea Lactee, sunt probabil rezultatul unor supernove spectaculoase de tip Ia, „obiecte standard” prin care măsurăm Universul. Acest lucru, spun cercetătorii, a permis un nou calcul al ratei cu care se nasc aceste astre, de fapt. Descoperirile au fost prezentate într-o lucrare trimisă la Open Journal of Astrophysics și disponibilă pe serverul de preprint arXiv aparţinând Cornell Univeristy.
Stelele cu viteze mari sunt considerate a fi produsul unui tip special de supernovă, care îi dă stelei o putere și mai mare decât de obicei, arată Science Alert. Se crede că o stea fugară are coada mai lungă, e mult mai luminoasă şi are şi un "cap" care se poate desprinde şi apoi să revină la loc atunci când viteza de călătorie e prea mare.
Cercetătorii au găsit patru stele de mare viteză necunoscute anterior cu o origine D6. Nu par să fie multe, dar în combinație cu 10 stele de mare viteză identificate anterior cărora li s-a dat o lovitură de supernovă, rezultă probabilitatea ca în spaţiu să fie mult mai multe.
De fapt, galaxia noastră ar trebui să aibă câteva stele cu viteză mare care au venit din alte galaxii. „Dacă multe dintre supernovele de tip Ia produc o stea D6, probabil că galaxia noastră a lansat peste 10 milioane de astfel de stele în spațiul intergalactic”, susţin cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News