Cum arată cel mai mare festival de muzică din Ucraina, desfășurat sub amenințarea rachetelor

Fotografie de la Rahul Pandit/Pexels
Fotografie de la Rahul Pandit/Pexels

Cum organizezi un festival de muzică pentru 25.000 de oameni când ești amenințat de un potențial atac cu rachete rusești? Aceasta este întrebarea la care Vlad Yaremchuk încearcă să răspundă de câteva luni.

Vlad Yaremchuk este directorul de program al Atlas United, cel mai mare festival de muzică din Ucraina. Evenimentul urmează să revină în acest weekend pentru prima dată de la invazia totală a Rusiei din februarie 2022. Totuși, nu este chiar ca de obicei – evenimentul de anul acesta a fost mutat într-un centru comercial pentru a se proteja în caz de atac aerian.

Când Vlad vorbește cu BBC Newsbeat, Atlas tocmai a fost amânat cu o săptămână după o serie de atacuri mortale cu rachete, inclusiv unul care a lovit un spital pentru copii. El recunoaște că au fost multe momente de stres în pregătirea acestui eveniment, dar este optimist că va avea loc.

"Să vedem în sfârșit oamenii venind la festival pentru prima dată va fi incitant. Ne-a lipsit cu adevărat acea senzație" spune el.

Înființat în 2015, Atlas, care se desfășoară în capitala ucraineană Kiev, a găzduit nume mari precum Kasabian, The Chemical Brothers și Liam Gallagher. Organizarea unui festival de această amploare necesită timp, dar Vlad spune că au primit aprobarea pentru evenimentul din 2024 abia în această primăvară.

"În mod normal, pentru un festival de această dimensiune ai nevoie de un an sau mai mult pentru a-l organiza. Nici nu ne așteptam să avem șansa de a organiza un festival în timp ce războiul încă are loc." spune el.

Cu toate acestea, el adaugă: "Realitatea ne-a arătat că evenimentele culturale sunt încă posibile în timp de război."

Vlad spune că Atlas așteaptă aproximativ 25.000 de fani, echipă și artiști la fața locului, în timp ce alte evenimente au avut un maxim de 10.000. Cu atâția oameni într-un singur loc, un potențial atac aerian este o mare preocupare. Soluția a fost noul loc – două scene ridicate în parcarea unui centru comercial din Kiev.

"Ne oferă un adăpost care poate găzdui peste 100.000 de oameni. Va fi mai mult decât suficient spațiu pentru a evacua rapid pe toată lumea – și vorbim de câteva minute." spune Vlad.

Acesta a mai declarat că poate fi dificil să convingi oamenii obișnuiți cu sirenele de raid aerian să se îndrepte spre un adăpost când se declanșează alarma. Dar există un plan și pentru asta – să mute festivalul în subteran. Dacă mulțimea trebuie să se refugieze în siguranță, Vlad spune că există "o scenă întreagă" și un bar astfel încât muzica să poată continua.

Un lucru care va lipsi anul acesta sunt headlinerii internaționali. Vlad spune că au fost abordați, dar majoritatea au refuzat din motive de siguranță. El înțelege decizia, dar a spus și ce îl enervează.

"Să vezi muzicieni cântând în Rusia în acest moment mă enervează cu adevărat. Asta poate fi frustrant. Dar dacă oamenii au reflectat sincer și au decis că nu este pentru ei pentru că le este frică pentru viața lor, este corect." spune el.

Acest lucru înseamnă că mai mulți artiști locali vor avea ocazia să ocupe unele dintre locurile de top pe afiș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel