EXCLUSIV  Cum arăta Iisus? ”Biblia nu ne oferă un portret, o descriere fizică”. Pastorul Iosua Faur, despre ce spunea Isaia: N-avea nici frumuseţe, nici strălucire

foto: Freepik
foto: Freepik

Se cunoaște chipul adevărat al lui Iisus din Nazaret? De unde știm cum își purta părul și dacă avea barbă sau nu? Arăta Mântuitorul, cât a umblat în trup de om pe pământ, asemenea portretizărilor de azi din icoane și filme creștine? De unde s-au inspirat producătorii filmului lui Zeffirelli atunci când decis că cel mai potrivit pentru rolul Salvatorului Lumii este Robert Powell? Din Biblie? Există acolo un pasaj sau un verset din care să deducem fizionomia lui Hristos?

Imaginea lui Iisus Hristos a fost creionată într-o varietate de moduri de-a lungul istoriei și în diverse culturi. Cu toate acestea, nu există o descriere fizică precisă a lui Iisus în Biblie. Mai degrabă, înțelegerea aspectului său este adesea subiect de interpretare și speculație.

Cele mai multe reprezentări ale lui Iisus îl înfățișează cu păr lung și barbă, reflectând tradițiile din Orientul Mijlociu din acea perioadă. În multe picturi și sculpturi, Iisus apare cu ochii blajini, luminoși și cu o blândețe aparte pe chip. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că aceste reprezentări sunt, dincolo de orice, acte artistice și pot varia în funcție de stilul și interpretarea artistului.

Unele imagini iconice ale lui Iisus au devenit omniprezente în cultura occidentală, în timp ce alte culturi și L-au imaginat pe Hristos în cu totul alt chip. Cert este un singur lucru: de real folos inimii sunt mesajul și învățăturile pe care Iisus le-a transmis, mai mult decât detaliile fizice ale aspectului Său.

Un evreu ca oricare altul, din punct de vedere al înfățișării

Din perspectivă istorică, se crede că Iisus a trăit în provincia romană Iudeea în secolul I d.Hr., în timpul mandatului lui Pilat din Pont ca guvernator. Este documentat faptul că predicile și învățăturile sale despre iubire, compasiune și dreptate au captivat atenția mulțimilor și i-au determinat chiar și pe cei din afara comunității iudeene să își îndrepte atenția către El, să vină să-L cunoască și să-L urmeze.

Prinții sacerdoți și conducătorii religioși ai vremii L-au considerat pe Iisus ca pe o amenințare la adresa ordinii sociale și religioase existente, iar acest lucru a dus în cele din urmă la crucificarea sa. 

În mentalul colectiv, imaginea lui Iisus se rezumă la ceea ce ne oferă în special arta religioasă, mai ales iconografia. Pentru cei mai mulți, Iisus are pielea albă, este înalt și zvelt, cu barbă și păr lung. Aici lucrurile diferă de la un cult la altul. De exemplu, în lumea catolică, Iisus este reprezentat ca un bărbat frumos cu barbă și păr lung, de obicei blond sau șaten deschis, cu ochi albaștri și piele albă, sidefată. În iconografia bizantină, de multe ori Iisus are un aspect mai ascetic, cu părul lung și barba de culoare mai închisă, dar pielea albă. În realitate, se crede că Iisus ar fi arătat ca orice alt evreu, cu trăsături specifice, cu chipul ars de soare, cu păr lung și barbă (pentru că așa se purta cultural).

Ce se știe despre "omul Iisus"

Din Noul Testament, aflăm că Iisus avea în jur de 30 de ani atunci când a început să predice (Evanghelia după Luca). Tot aici aflăm că Iisus nu se deosebea cu nimic, din punct de vedere fizic, față de ceilalți. Tocmai de aceea a fost nevoie ca Iuda să-l identifice față de ceilalți, în momentul arestării. Mulți specialiști cred că arăta exact ca un evreu din Galilea din primul secol.

„Nu știm cum arăta Iisus, dar dacă toate lucrurile pe care le cunoaștem sunt adevărate, era un evreu palestinian, care trăia în Galileia, în primul secol”, precizează pentru history. com, Robert Cargill, profesor asistent de studii religioase și clasice la Universitatea din Iowa.

În 2018 a apărut o lucrare numită „Cum arăta Iisus Hristos”, în care, pe baza unor cercetări complexe, s-a ajuns la o posibilă imagine cât mai aproape de realitate a lui Iisus. Conform cercetărilor, Iisus, ca mulți bărbați evrei din Galilea primului secol, avea o înălțime de 1.66 metri, pielea măslinie, părul negru și ochii de culoare căprui. Părul, cel mai probabil, era tuns scurt, până în zona tâmplelor, posibil cârlionțat. 

L-am întrebat pe pastorul Iosua Faur dacă imaginea lui Iisus creionată astăzi în pelicule și cărți ilustrate corespunde cu realitatea vremurilor în care a trăit.

"Despre Iisus Cristos știm că s-a născut „sub Lege” (Galateni 4:4), adică evreu. Fizionomia trebuie să fi fost asemănătoare cu cea a evreilor din secolul I. Foarte probabil cu păr lung și barbă (dar nu știm dacă a fost blond, brunet, ochi albaștrii, cu siguranță nu arăta ca un scandinav) Însă Biblia nu ne oferă un portret, o descriere fizică a lui Isus.

Ceea ce-i important, din perspectiva Bibliei, este să înțelegem că s-a întrupat, a luat chip de om ca al nostru. Știm că a i-a fost foame, a însetat, era obosit, a plâns. Ideea centrală legat de umanitatea Sa este că Dumnezeu Fiul a fost om ca și noi, în absolut toate domeniile, dar fără de păcat.

Cel mai apropiat text de o descriere fizică vine dintr-o profeție făcută de Isaia cu sute de ani înainte despre Cristos în calitatea Sa de rob al suferinței, în capitolul 53: „El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă. Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit, că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă.”

Operele de artă, picturile, mai târziu filmele s-au inspirat din cultura înconjurătoare și din tradiția orală. Nu este o greșeală a-L reprezenta pe Isus din Nazaret atâta vreme cât nu insistăm că acela este „chipul Său oficial” și o astfel de reprezentare grafică ar trebui să aibă un rol în stimularea închinării creștine" a explicat teologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel