Mai multi studenti au raspuns afirmativ la provocarea lansata de o companie de automotive din Timisoara, care a desfasurat un concurs despre cum ar trebui sa arate masina viitorului. Echipele de stundenti de la Universitatea Politehnica si Universitatea de Vest au prezentat masinute fara sofer si care pot fi controlate doar prin intermediul unei aplicatii instalata pe telefonul mobil.
Cum va arata masina viitorului? Este intrebarea care framanta lumea stiintifica si o preocupare permanenta. Cele mai multe idei sunt despre o masina care se conduce singura si nu are nevoie de sofer. Despre o masina foloseste de mii de senzori si camere video, pentru a-si lua reperele in trafic. Despre o masina care astfel ar fi mult mai sigura fata de variantele acutale. In aceasta idee, o companie de automotive din Timisoara a lansat un concurs. Studentii au fost invitati sa testeze tehnologii pe masinute de jucarie, care mai departe ar putea fi aplicate si pe modelele adevarate.
In finala competitiei au ajuns 40 de stundeti, iar castigatorul a primit 6.000 de lei. Concurentii au fost impartiti in opt echipe si au creat la masinute dotate cu softuri si senzori, capabile sa recunoasca semnele de circulatie si sa-si ia repere pentru a nu se izbi de pereti. Studentii au avut un buget de 500 de euro si au fost nevoiti sa conceapa softurile de la zero.
Organizatorii au introdus mai multe probe pentru masinute, astfel incat sa testeze inteligenta softurilor propuse de studenti. Printre altele, acestea trebuiau sa parcurga un traseu cu semne de circulatie, pe care sa le recunoasca si sa le respecte. La finalul concursului, cele mai inteligente masinute au fost premiate, iar locul 1 a primit 6.000 de lei: „Cu soft-ul o sa il mai dezvoltam, este bine pus la punct si, probabil ca daca investim in el, s-ar putea sa devina unul si mai bun, cu detectii vocale, cu comenzi vocale. S-ar putea sa devina unul fain, sa facem o masina si mai buna, si mai inteligienta”,explicat pentru Digi 24 Iacob Marian, unul dintre membrii echipei invingatoare.
Membrii juriului au fost si ei placut impresionati de unele masinute create de studentii participanti la concurs: "Intr-adevar, au fost idei si bune si rele. Cele mai bune au fost puse in aplicare. Daca pot fi aceste soft-uri folosite si in companii mari? Cel mai probabil, da. Probabil ca vor avea nevoie de imbunatatiri, dar ideea de baza este, ideea de baza trebuie luata in considerare”, a declarat pentru Digi 24 Constantina Elena, mentor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News