Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre posibilele explicații cu privire la modul în care mii de pagere au putut exploda simultan în Liban.
Mii de pagere folosite de membrii Hezbollah pentru a comunica au explodat simultan în Liban, incidentele soldându-se cu moartea a nouă persoane şi peste 2.800 de răniţi. La scurt timp după aceasta, pe Internet au apărut mai multe teorii ale conspirației, în timp ce experții încearcă să explice cum a fost posibil acest lucru.
Una dintre teorii susține că a existat o bombă cibernetică, care a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor. Totuși, potrivit jurnalistului Val Vâlcu, cea mai simplă explicație cu privire la modul în care mii de pagere ar fi putut exploda simultan este cea potrivit căreia a fost de fapt vorba despre un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost modificate în timpul procesului de fabricaţie şi expediere, teroriștii Hezbollah fiind astfel păcăliți de serviciile secrete, teorie susținută și de David Kennedy, un fost analist de informaţii al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA.
Jurnalistul Val Vâlcu remarcă astfel că o comandă de 3.000 de pagere ar fi putut atrage ușor atenția, în contextul în care aceste tipuri de dispozitive sunt rar folosite în zilele noastre.
"Costul unui pager este mare față de ce poate să facă, plus infrastructura, legătura... Pe vremuri erau operatoare, acum probabil o fi de pe laptop, că nu prea se mai folosesc pagere, iar un număr atât de mare, o comandă așa mare, evident că atrage atenția serviciilor secrete. Astfel, cea mai simplă explicație ar fi că i-au păcălit pe ăia și cine a vrut să lanseze un astfel de atac a montat explozibil în pagere, iar la un moment dat le-a activat. Adică încercarea teroriștilor de a-și cripta comunicațiile, de a și le ascunde, până la urmă i-a dat de gol.
Probabil că mai există firme care comunică folosind aceste pagere, au câteva zeci, sute de angajați, în domenii critice, intervenții de urgență, dar când iei câteva mii deodată... Deci aceasta ar fi cea mai simplă explicație: o lovitură magnifică a serviciilor secrete.
Totuși apar și alte teorii, și pe asta merge Internetul, că practic ar fi fost o bombă cibernetică. Acum se pune problema că dacă într-adevăr a putut fi folosită de o putere militară, vor inventa acest procedeu, ajungându-i din urmă, și chinezii, și rușii, alte puteri militare. Și atunci se pune problema că dacă este posibil activarea unei astfel de bombe, practic se poate și să îți fie explodat telefonul mobil atunci când îl ai la ureche. Dacă se detonează milioane de telefoane mobile devine ceva similar cu o primă lovitură nucleară care face zeci de mii de victime", a declarat jurnalistul Val Vâlcu.
Deocamdată nu există o explicație clară a ceea ce s-a întâmplat, iar la toate aceste întrebări vor trebuie să răspundă experții, după o analiză, susține Val Vâlcu.
"Poate că sunt acum oameni care își vor ține telefonul la doi metri distanță, de teamă. Au fost la începuturile telefoanelor mobile acele probleme cu bateriile, poate fi și aceasta o cauză - bateriile alea pe care le-au folosit au fost mai ieftine, mai vechi, aprinse prin comandă de la distanță... Șochează simultaneitatea, că dacă era un accident nu explodau 3.000 de pagere deodată, deci totuși pare a fi declanșată această bombă.
Acum rămâne de văzut dacă au fost 3.000 de bombițe ascunse în fiecare pager sau a fost o comandă de la distanță și au explodat 3.000 de dispozitive. Aici ar trebuie experții să facă lumină, mai ales că acum pe Internet circulă tot felul de teorii care mai de care. Totuși, explicația cea mai simplă rămâne a fi cea potrivit căreia teroriștii care încercau să își securizeze conversațiile au fost, de fapt păcăliți", a mai spus jurnalistul Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu